Откриха мистериозно същество на 520 милиона години

Странно същество, което според изследователи е обитавало планетата ни преди цели 520 милиона години, е било открито при разкопки на палеонтолози в Мароко, предаде sanovnik.bg. Създанието, което е живяло на Земята преди толкова дълго време, е открито като вкаменелост или фосил, както го наричат палеонтолозите.Фосилът представлява останки от създание, което е прародителят на семейството иглокожи.

Изследователите са нарекли съществото Хеликоцистис Морокоенсис - Helicocystis moroccoensis.

Създанието, чийто фосил е достигнал до нас, представлява прародител на морските звезди. Според изследователите то също така е и родоначалник на морските таралежи, известни с иглите си, заради които са получили наименованието си. След като потомците на това същество са еволюирали, са се появили иглокожите – морските таралежи и морските звезди, които могат да се срещнат под водата.

Съществото, което се смята за прародител на съвременните иглокожи създания, е открито при разкопки, които са започнали преди няколко месеца в Анти-Атласките марокански планини. Освен вкаменелите останки на това странно същество изследователите са открили и други подобни фосили. Тези странни създания са обитавали планетата ни през етап, в който водата все още не е била силно обогатена с кислород и животинските видове под водата не са били с такова огромно разнообразие.

Останките от странните създания, живели преди милиони години на планетата, са от камбрийския период. Точно тогава се е получило обогатяването на водата с повече кислород, което е довело до появата на голямо биологично разнообразие в дълбините и близо до повърхността.

Откритото създание е с продълговато тяло. То не е било много голямо – останките от прародителя на иглокожите достигат едва 4 сантиметра. Това е възрастен представител на този вид и според изследователите не е имал възможност да достигне по-голям размер. Съществото е могло да се свива и разтяга, за да му е по-лесно да се придвижва, както и да си намира храна. То се е хранило чрез отвор в горната си част.

Източник: http://www.petel.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини