Броят на първолаците в Момчилград расте,търсят престижни училища

По данни на директорите на училища в Момчилградско към 15 юни са записани 122 първокласници.

В ОУ” Д-р Петър Берон” и СОУ ”Н.Й.Вапцаров” са се записали съответно 44 и 40.

От училищата в общината най-много те ще бъдат в ОУ ”Н.Й.Вапцаров” в село Звездел – 13, ОУ ”Н.Й.Вапцаров” – село Груево – 10, в ОУ ”В. Левски” в село Равен 9 и в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в село Нановица – 6.

Броят на първокласниците расте, казват и специалистите от общината. През изминалата учебна година са били 110. Записаните засега не са окончателния брой за предстоящата учебна година. Крайният срок за това е 30 септември.

От разговори с родителите разбрахме, че някои от тях все още не са избрали училище за своето дете, ще решат до края на лятото.

Колебая се дали да запиша дъщеря ми в ОУ ”Д-р Петър Берон” в Момчилград или в СОУ „Отец Паисий” в Кърджали, в което учи синът й, сподели майка.

Моят съпруг работи в Кърджали, затова се колебая, добави тя.

Колебания дали децата им да учат в града има и сред родителите от селата.

Решихме да запишем детето си в Груево, живеем тук, сподели майката на бъдещия първокласник Джан Динчер.

Какви са предпочитанията им научихме и от самите бъдещи първокласници. Момченце сподели, че родителите го записали в училище в града, но той не го харесал. Ще уча в СОУ ”Н.Вапцаров”, похвали се дете. Вече познава всички букви.

Новото тази година е, че е увеличена еднократната помощ за първокласниците със 100 лева. За миналата година е била 150 лева, а за тази ще бъде 250 лева с постановление на Министерския съвет.

Какви са условията, на които трябва да отговарят семействата, попитахме специалисти от дирекция „Социално подпомагане”.

Родителите представят бележка от училището, че детето е записано през новата учебна година за първи път в първи клас и документ за доходите им.

За предходните 12 месеца, средномесечният доход на член от семейството не бива да надвишава 350 лв. Този критерий не се изисква при деца с трайни увреждания, за деца с един родител, за деца, настанени в приемни семейства или в семейства на близки и роднини.

 Мехмед Мехмед

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини