Пробив в рудник „Орановo”, не намериха миньорите в галерията

Спасителните екипи са свързали тази нощ обходната галерия със сектора на основната, където се предполага, че са двамата търсени миньори в рудник „Ораново”, но са се натъкнали отново на кал. Това съобщи пред БТА управителят на каменовъглената мина в Симитли Валери Манов.

Спасителите и миньорите от нощната смяна са стигнали до т.нар. камера „А” от основната минна галерия, където се надяват да бъдат открити Николай Михайлов и Иван Лазаров, останали в рудника на мината в Симитли след тежкия инцидент на 16 юли, когато загинаха двамата техни колеги - Асен Стойнев и Христо Младенов. Спасителните екипи обаче отново са попаднали в основната галерия на кал, която предстои да се изгребва и да се чисти сектора.

Изкопаването на обходния тунел започна на 24 юли именно заради продължаващия теч от кал и глина в основната галерия, което направи много рискови условията за работа и специалистите избраха варианта да се прокара обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителните екипи.

„Ние и преди това направихме изпреварващи сондажи и се установи, че има кал в камера „А”, обясни управителят на мината. Въпросът е да не е под налягане, за да може да се гарантира безопасността на хората”, добави той. Галерията е дълга около 12 м, където се надяваме по-скоро да открием двамата миньори. Предстои в близките часове да се извършат укрепителни дейности, за да се върви безопасно напред.

От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник „Ораново” миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 м под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини