Дянков в "Уолстрийт джърнъл": Безкрайните протести на България

Никой няма да спечели обществените симпатии, докато не се заличат следите от комунистическата ера, смята Симеон Дянков. Сн.:www.simeondjankov.com 

Вероятно кабинетът на Пламен Орешарски няма да издържи още дълго. Който и да дойде на власт обаче, ще се сблъска със същото недоволство на народа, смята Симеон Дянков.

Реформи в службите за сигурност, енергетиката и висшето образование - това са трите неща, които бившият финансов министър Симеон Дянков смята, че българските политици трябва да направят, за да засилят уважението на гражданите към тях.

В статия под заглавие "Безкрайните протести на България" във вестник "Уолстрийт джърнъл" Симеон Дянков пише, че нито един кабинет няма да спечели симпатиите на народа, докато от обществения живот на страната не бъдат заличени следите от комунистическата ера.

Страничен наблюдател би казал, че антиправителствените протести не са рядко срещано явление в Европа в наши дни. Само погледнете Гърция, Португалия или Испания. Но протестите в България не са разновидност на общественото недоволство срещу строгите икономии, смята Дянков.

Защо тогава българите излизат на улицата?

Българите са по улиците защото искат да живеят в нормална държава и им е писнало да се чувстват като европейци втора категория, посочва бившият финансов министър.

В статията Дянков подчертава, че финансите на страната са наред - по данни на Евростат за 2012 г. тя е на второ място по най-нисък коефициент дълг спрямо БВП в Евросъюза и е четвърта по най-нисък бюджетен дефицит.

Затягането на коланите е нещо, останало в миналото, смята Симеон Дянков и изтъква, че минималната заплата е повишена с 30% през последните две години, а пенсиите са увеличени с 10 на сто от април.

Трите смели реформи според Дянков


Първата е чрез реформиране на държавните служби за сигурност, включително ограничаването на участието на техни бивши членове в обществения живот.

Членовете на тайната полиция от времето на комунизма все още оказват значително влияние в българските медии, финансов сектор и дори в парламента.

Много известни криминални босове преди това са били служители на държавните служби за сигурност. Познанията и контактите, които са си спечелили днес им помагат да влияят на част от политическия елит и на някои институции, които трябва да подкрепят обществения ред.

Втората е енергийна реформа.

Много политици използваха енергийния сектор като източник на незаконно политическо и лично финансиране. Това е остатък от съветската ера, когато Кремъл доставяше на България евтини петрол и газ в замяна на покорство. Българските власти продаваха част от петрола на пазарни цени и прибираха в джоба си разликата.

Вариации на подобни практики все още съществуват. Българското правителство трябва да либерализира сектора, доминиран от лошо управлявани държавни предприятия.
Дянков предлага първично публично предлагане на Българския енергиен холдинг.

Третото е реформирането на висшето образование.

Третата нужна стъпка е реформа в образованието. Социологическо проучване на Министерство на образованието показва, че 52 на сто от завършилите тази пролет гимназия са кандидатствали в чуждестранни университети. Всеки шести
зрелостник е заминал да учи в чужбина миналата година. Твърде вероятно е по-голямата част от тези студенти да продължат кариерата си извън България.
Това оказва огромен натиск върху вътрешния пазар на труда.

Ресурсите, които днес се пилеят за службите за сигурност и за енергийния сектор, могат да бъдат пренасочени към подобряване качеството на образованието, което на свой ред ще допринесе за това да има по-информирани избиратели на следващите избори. Това наистина ще накара политиците да започнат да се безпокоят, казва в заключение Дянков.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини