Турция е обхваната от огромни горски пожари

Турция е обхваната от огромни горски пожари, след продължителна и упорита борба с огнената стихия те вече са погасени, но щетите са значителни - обширни горски площи са напълно изпепелени, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви . През изминалото денонощие противопожарни екипи и специализирани самолети и хеликоптери гасиха пожари в провинциите Анкара, Анталия, Чанаккале и Мугла.

В Анкара се подпали горска площ на Средниоизточния технически университет. Сухата трева и вятърът стават причина огънят бързо да се разрасне. В гасенето на пожара се включват 15 противопожарни автомобили от Голяма община Анкара, привлечени са специализирани хеликоптери за гасене на пожари от други провинции. Пожарът е овладян в рамките на два часа. Обгазени са двама пожарникари. Напълно изпепелени са около 10 декара гори, информира агенция Фокус.

В Анталия възниква пожар в горска местност в околия Манавгат. За гасенето му са привлечени 3 вертолета, 15 тежки пътни машини и около 100 горски служители. Помощ оказват и местни граждани с подръчни средства, когато огънят достига до техните къщи. Като предохранителна мярка са опразнени най-близките до пожара къщи, подпалват се и напълно изгарят пет автомобила. В района са изпратени и линейки. След продължителна борба огънят е потушен, изпепелени са около 5 хектара борови гори.

В Чанаккале горя историческият Национален парк. Първи опити за гасенето на пожара правят местни военни от състава на 32-ра зенитна батарея. След намесата на екипи на противопожарната служба и един вертолет пожарът е овладян. Обгазен е един вонен, оказана му е първа медицинска помощ от пристигнал с линейка лекарски екип. Предполага се, че причината за пожара е изстрелян куршум, уцелил електропровод с високо напрежение.

В Мугла за гасенето на пожар в горски район в околия Милас са привлечени един специализиран самолет, 10 тежки пътни машини и около 80 горски служители. След продължителна борба с огнената стихия пожарът е овладян. Изпепелени са около пет декара гори. Междувременно участващи в гасенето на пожара горски служители и кореспондент на Анадолската агенция остават сред пламъците и много трудно са спасени, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини