Цветлин Йовчев: Това не бе протест, а опит за погром

Това, което се случи при сградата на Народното събрание не бе протест, а опит за погром, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

”Полицаите си свършиха перфектно работата. Имаше много сериозни опити за насилие, но те запазиха присъствие на духа и успяха да овладеят ситуацията. Ще проверяваме всички записи от камерите, за да видим кой е мятал камъни по народните представители и по полицията.  Имаше много провокации към полицията, на които мисля, че служителите реагираха по най-адекватния начин. Ако има сигнали за полицейски служители, които не са реагирали адекватно и са превишили правомощията си, ще бъдат проверени”, каза Йовчев пред бТВ.

 Той коментира, че ”ако се продължи така, ще нарасне напрежението в обществото и всяко едно евтино заиграване с протестиращите е много рисково”.

По думите му опитът за извеждане на обсадените в парламента е бил и негово решение.

”Те са български граждани и никой няма право да ограничава движението им. Според действащото законодателство, полицейските служители имат право да използват по-строги мерки, при нарушение на полицейските разпоредби. Жалко е, че допускаме да се стигне до там обществото да е поляризирано”, каза още Йовчев.

По-рано тази нощ Йовчев посочи, че не би ”драматизирал ситуацията” и че се прави всичко възможно да не пострадат хора и да гарантира сигурността и на тези в парламента, и на тези отвън.

 ”Тази вечер, както в последните дни, имаше определени хора, не малки групи, които предизвикаха сблъсъци и напрежение. Едва ли може да се каже дали очаквам извеждане или не, ще планираме с колегите какво може да се направи в зависимост от обстановката. Дори допирът с полицейската екипировка може да причини наранявания”, обясни Йовчев свидетелствата, че има множество наранени протестиращи след употребата на сила от служителите на МВР

Той каза, че има и арестувани протестиращи, които грубо са нарушавали обществения ред и са провокирали към насилие.

”Нивото на агресия сред тези хора е стигна до такава степен, че е неконтролируемо. В тази ситуация не е разумно да се правят опити, които ще провокират протестиращите отвън, които ще провокират насилие. Имаме абсолютно достатъчни сили, за да гарантираме сигурността на хората, които са в парламента. И ще направим това нещо”, каза Йовчев.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини