Сблъсък между протестиращи и полицаи, един арестуван

Сградата на Народното събрание е обградена от протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски, съобщава "Фокус".

Няколкостотин души протестират в градинката при задния вход на Народното събрание. Други са се събрали зад загражденията при храм-паметника „Ал. Невски”. Те освиркват, скандират „оставка”, чуват се звуци от барабани и свирки. Протестиращите веят български знамена. В района има засилено полицейско присъствие.

Откъм вечния огън също има няколкостотин души, които освиркват и скандират „оставка”. Протестиращи има и пред главния вход на парламента. На един от издигнатите лозунги е изписано: „40 дни помен за едно морално загинало правителство”.

Към 19:00 часа пред сградата на Народното събрание се бяха събрали няколкостотин протестиращи. Те свирят със свирки и развяват много български флагове и знамена на Европейския съюз. Много хора са дошли с велосипеди. За поредна вечер сградата на парламента е обградена от метални заграждения, зад които има полиция.

20-ина души скандират „оставка” пред Народното събрание. Причината е, че в парламента в момента заседават парламентарните комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм и по труда и социалната политика. Протестиращите са се събрали на страничния вход на парламента. Те носят знамена, свирки, скандират и викат „оставка”.

Едва малка част от недоволните в София се събраха на площад "Независимост", откъдето по традиция тръгва шествието им. Този път демонстрантите отидоха директно пред сградата на Народното събрание. Причината – заседанието на финансовата комисия с фокус приетата от Министерски съвет преди ден актуализация на бюджета, съобщава bTV.

Настояващите за оставката на кабинета „Орешарски” граждани се опитаха да блокират входовете на парламента, откъдето излизаха депутатите, участвали в заседанието на комисията. Около сградата обаче имаше засилено полицейско присъствие като служителите на реда бяха твърди в намеренията си да не позволят достъпа на протестиращите до входовете.

При опита на полицаите да изведат от парламента депутатите, първите редове от протестиращи край металните ограждения буквално са били изблъскани от мястото си. Напрежението се покачваше при всеки опит на народни представители да напуснат сградата на съединението.

По непотвърдена информация е бил арестуван един човек - Явор Никофоров, който е „учител на годината” в Софийската математическа гимназия. До задържането му се стигнало заради спречкване с полицията край Народното събрание.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини