Какъв е този бюджет, възмути се новата шефка на НЗОК

Парите на НЗОК няма да стигнат и се очертава Касата да е с дефицит от 100 млн. лв. в края на годината, обясни  новият управител д-р Румяна Тодорова.

Към момента натрупаните дългове са в размер на 140 млн. лв., като в края на годината ще достигнат 360 млн. лв., но част от тях ще се покрият с резерва от 269 млн. лв.

За пръв път виждам такъв бюджет и такова изпълнение, оплака се тя от наследството на предшественика си д-р Пламен Цеков.

63.5% е изпълнението на бюджета за болнична помощ към 30 юни. Изпълнението на бюджета за лекарствената помощ за онкоболни е 75.1%; за денталната помощ - 59.2%; за лекарствена терапия за домашно лечение – 58.6%; за специализирана извънболнична помощ – 51.1%. При тази тенденция се очертава дефицит в бюджета на НЗОК от 140 млн. лв., обясни д-р Тодорова.

Дефицит с около 83 млн. лв. се очаква при средствата за лекарства за домашно лечение, защото към момента изпълнението на бюджета за тях е 58.6%. 


Около 48.6 млн. лв. изплаща НЗОК средномесечно. Ако тази тенденция продължи, според д-р Тодорова към края на 2013 г. за лекарства за домашно лечение ще се изразходват 580 млн. лв. при определен бюджет от 497 млн. лв.

Д-р Тодорова обясни, че една от причините за дефицита е увеличеният брой на болните. Например наличните вирусни хепатити през 2012 г. за първото тримесечие са били 1277, а за същия период на 2013 г. са 1501, посочи тя.

Другата причина е непрекъснато променящият се позитивен лекарствен списък. Третата причина е включването на нови заболявания по наредба 38 – от 180 диагнози ще станат над 340, обясни д-р Тодорова.

През 2012 г. има каси, които са надвишили регулативните стандарти с 27- 31%.

Няма отговор за причините за това. Затова сме започнали анализ на амбулаторните листове за 2013 г., за да се види какви стандарти са назначени и какво Касата е заплатила, обясни д-р Тодорова.

Ще се проверят и районните каси, за да се види как те са осъществили своя контрол.

Д-р Тодорова съобщи още, че оперативният резерв на НЗОК от 269 млн. лв. стои непокътнат и с него, както и чрез завишена контролна дейност се надява да се изплати всичко, което Касата дължи.

„Далече сме от мисълта да спрем плащанията за онколекарства“, заяви тя.
 
Предстои сериозен контрол по отношение на бюджета на болниците.

Здравната каса вече има и нов подуправител. Това е д-р Динчо Генев, който доскоро беше директор на болницата в Харманли. Той беше и претендент за поста шеф на касата от квотата на ДПС.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини