Протестиращи: Ще влезем в Гинес. Ако се налага

Недоволни от правителството на Пламен Орешарски се събраха за 26-и ден на сутрешно "На кафе" пред парламента. Протестиращи се пошегуваха, че ако се наложи, ще поставят световен рекорд на Гинес с 4 години на протести.

Пред Народното събрание се събраха около 80 души, които блокираха временно едното платно на бул."Цар Освободител", предаде БНР.

"Очакваме в най-скоро време да си подадат оставката. Все повече и повече се удивлявам на тяхното дебелокожие",
споделиха по повод управляващите някои протестиращи.

Според други в най-скоро време трябва да извадят депутатите насила отвътре - "не да ги бием, просто да им забраним да влизат в Народното събрание".

Пред сградата дойдоха и 10-ина велосипедисти, които тръгнаха от президентството. Те обещаха на полицаите, че няма да ходят на шествие, за да подкрепят пешеходно протестиращите.

Новото днес е, че на площада пред парламента е предвидена пресконференция за "Ненужната актуализация на бюджета". В нея ще се включи икономистът Георги Ганев. Пресконференцията е на т. нар. антиправителствена пресслужба.

Правителството се събира на извънредно заседание в 12 ч., за да обсъди и приеме проекта за актуализация на държавния бюджет за тази година.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви междувременно, че не приема упреците на колегите си от БСП, че не забранява протестите и не прилага Закона за събранията и митингите. Тя не иска София да заприлича на Истанбул



Контрапротест пред френското посолство

Граждани се събраха пред френското посолство на протест срещу намесата на френския посланик във вътрешните работи на страната по повод писмото, изпратено от Филип Отие и германския посланик Матиас Хьопфнер, предаде БГНЕС.
Рапарът Мишо Шамара попита къде е бил френският посланик през февруарските протести и при предишното управление на Бойко Борисов и не е взел отношение.
Отие отиде миналата седмица на един от протестите в София.

Тази вечер контрапротест на пилоните на НДК няма да има във вида си досега, на място ще е представител на протестиращите, който ще събира подписи в подкрепа на кабинета.
 

Еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг пристига на двудневно посещение в България днес, на което ще се срещне с граждани и ще разговаря за бъдещето на Европейския съюз.
Преди дни тя заяви, че сегашните политически събития и обществени протести в България рисуват ясна картина и показват нуждата от промяна в страната. Рединг не скри симпатиите си към хората, които протестират на улицата срещу корупцията.

На 23 юли тя ще участва в публичния граждански диалог - част от дебатите с европейските граждани, които заедно с други еврокомисари и национални и местни политици провеждат в Европа през 2013 г.

Видео от съботния протест от Антиправителствената информационна служба:

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини