Пачавра леке не хваща

Скандалът с тефтерчето на Филип Златанов отнесе човката на Искра Фидосова. Подала молба да напусне ръководството на ГЕРБ, а също и НС. Борисов каза, че приема нейното решение „да напусне двата поста”.

 „Спекулациите и внушенията, вика Фидосова, които се тиражират в публичното пространство от определени кръгове, целят не само моето омаскаряване, но и дискредитирането на ГЕРБ. Убедена съм, че зад моето очерняне стоят накърнените интереси на определени лица и кръгове в държавата.”

Спекулации, внушения, омаскаряване, дискредитиране… Както обичаме да казваме, пачавра леке не хваща. Кой не знае Искра Фидосова, кой не е слушал за нея… Тя наистина е от най-ретроградните деятели на ГЕРБ. Но все пак беше само изпълнител на поръчките на Цветанов, разбирай Борисов.

Госпожата се опита да се измъкне както в случая с оня льольо Димитър Аврамов, дето го хванаха с 50 бонки рушвет. Широко известно беше, че е приятел на Фидосова,  заедно бяха създавали ГЕРБ в Монтана, тя го беше направила шеф на ГЕРБ-Предприемачи. Аврамов държеше снимката й на бюрото си. Което сигурно значи нещо. Даже имаме идея какво. Който е пътувал из Италия не може да не е забелял едни надписи по табелите в някои области в Италия. На табелата, която обозначава, че навлизате в еди кое си населено място на ръка е добавено: Dio c,e (Бог съществува.) Този надпис предупреждава, че районът е под юрисдикцията на мафията. Та горе долу това е ролята и на снимката на бюрото, да не си помисли някой, че Аврамов е самодеец някакъв, който работи на собствена стопанска сметка.

Обаче когато Аврамов изгоря, Фидосова отрече всяка близост с него. И със Златанов изобщо не се била срещала. Лъже разбира се. Златанов призна, че често са се виждали, „обсъждали слабостите на закона за конфликт на интереси…”

С напускането на Фидосова ГЕРБ съществено ще олекне.

Но така е то, едни излизат, други влизат. Циганинът Александър Методиев, по известен в ромската махала на Самоков като Бат’ Сали, вече е депутат. Бат Сали беше втори в листата на ДПС в София-област и сега заема мястото на Емил Иванов, който стана областен управител на София. За Бат Сали могат да се кажат много работи и малко от тях няма да са истина… Наскоро журналистическо разследване го уличи като “шеф на частното енерго” “Седма махала” в Самоков. Циганите плащали на Бат Сали твърда сума от 20-30 лв. на месец и ползвали ток на воля. Кабелите директно и безотчетно влизат в домовете им. Според друг телевизионен репортаж Бат Сали е участвал в мащабна схема за купуване на гласове. Спрягат го и като участник в побоя над футболния съдия от Сливница Марио Спасов.

Та дори и да напусне Фидосова балансът няма да се наруши.

Властите в Дубай обявили, че ще дарят злато на всеки жител с наднормено тегло, който успее да отслабне. Кампанията се нарича „Теглото ти в злато” и за всеки свален килограм ще дават по един грам жълто. Това не го казваме във връзка с Фидосова. Не са 100-те грама злато, дето ще я накарат да се подложи на страдания. Между другото така и не се изясни за какви услуги титаните ѝ дадоха 150 бонки.

„Сега”: „Лицемерието на политическата класа стигна своя връх. След като месеци наред говореха, че държавната субсидия за партиите е прекалено висока и трябва да се намали, БСП и ДПС я запазиха непроменена и се отказаха да правят съществени поправки в Закона за политическите партии… Остана доброто намерение орязването на парите да бъде направено наесен с приемането на новия държавен бюджет.”

Обаче пък флагманът на пресгрупа „Доган хабер” „Монитор” твърди друго: „Партиите с орязани субсидии от 2014-та. Около тази позиция се обединиха депутатите на ДПС и БСП при обсъждането на Закона за политическите партии. С колко точно ще се ореже тази сума обаче, предстои да се обсъжда при гласуването на бюджета за 2014-а.”

Както казваха синоптиците от старата школа, или ще се орежат, или няма да се орежат. Ще зависи. Ако се разминат протестите, намаляването на субсидиите ще се остави за предизборен коз. Така де, глупаво е да намаляваш субсидията след като така и така са те избрали.

Такива скучни работи се случват в родината. Даже и ние не сме способен да ги разкажем интересно. Между другото един читател, подписал се като Frog, ни написал: „Гениално! Докторе, как може да си толкова талантлив?”

Да, бе, и ние това се чудим, как може?! Но явно може, човекът нема да ни лъже. Пък друг читател ни се обади по телефона и ни сравни с виден австро-унгарски писател, ама ни е срам да му кажем името…

Не бива така. Чак такива комплименти ни карат да се чувстваме неудобно, ако и да подозираме, че не са съвсем лишени от основание. Казвал ли сме ви за испанския цигулар и композитор Пабло Сарасате? И него така го произвеждали ту талант, ту гений… Обаче той се обиждал: „Гений! Тридесет и седем години съм се упражнявал по четиринайсет часа на ден, а сега те ме наричат гений!”

Та не бива да се подценява трудът на човека. Ние сме от старата школа и смятаме, че човек трябва да му хвърли яко четене преди да почне да пише. И освен това за хляба си се борим, не се стремим да си мешаме шапките с авторите на висока литература.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини