Кърджали на предпоследно място в „класацията” по престъпления

Най-много престъпления за първото шестмесечие на тази година са регистрирани на територията на Столична община. Следват полицейските управления във Варна, Бургас, Пловдив, Плевен. На последно място в „класацията" е Смолян. На предпоследно място е Силистра, а преди това - Кърджали. Това показват данните от т.нар. карта на престъпността, въведена от МВР и въз основа, на която се планира и организира патрулно-постовата дейност.

Тази карта ще се използва с цел намаляване на престъпността, заяви по време на пресконференция шефът на Дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност (ДКИАД) комисар Николай Крушков. Той, заедно със силовия министър Цветлин Йовчев представиха резултатите от текущото изпълнение на програмата на МВР.С помощта на картата се систематизира цялата информация по видове престъпления, определят се местата с концентрация на престъпна дейност. Разграничават се и времевите зони, в които се изменя динамиката на престъпността.

От МВР се похвалиха и че с помощта на картата ще се противодейства по-ефективно на нарушенията на обществения ред и като цяло ще съдейства за намаляване на престъпността.Чрез картата се вижда и каква е концентрацията на престъпленията според тъмната и светлата част на денонощието. Това от своя страна ще спомогне за гъвкаво управление на нарядите и ефективното им инструктиране.

От ръководството на МВР са помислили и как да следят дейността на патрулите. Това ще става чрез автоматизирана информационна система за позициониране на автопатрулите в МВР.Целта е да се визуализира местоположението, броя и статуса на автопатрулите, да се контролират зададените маршрути и зони на действие, както и да се контролира изпълнението на поставените задачи. Ще се следи и количеството гориво в резервоара на колата.Така може да се извършва контрол по зададен район и маршрут. Може да се отчита и пробега на автопатрулите, както и да се прави анализ на скоростта, обясни шефът на ДКИС комисар Иван Димитров.

Той обясни, че предстои инсталиране на GPS устройствата в определените за това автомобили, оптимизиране на нормативната база за работа на системата и обучение на служителите за изпълнение на задачите до 1 месец.

В момента има около 120 автомобила с инсталирани такива устройства. До 3 месеца ще бъдат оборудвани още 1000 автомобила. Те ще бъдат пръснати в районите, съобразени разбира се с летния сезон и туристически сезон.

Министър Цветлин Йовчев обясни, че леко препятствие за изключителната точност на картата е, че има много хора, които не мислят, че полицията може да им помогне. В тази връзка ще се търси помощта на различни специалисти, сред които и социолози, за да се намери реална статистика на престъпленията, които са извършени, но не са обявени.За битовата престъпност МВР-шефът отчете, че има положителни резултати, но призова да не се бърза с изнасянето на данните. „Нека да не бързаме и да казваме, че всичко, което е постигнато в този месец е заради нас. Нека да оставим едни 6 месеца, за да има достатъчно статистически материал и тогава ще говорим", призова още той.

ДАНС ще се бори с черното тото. Това става след като ГДБОП премина към Агенцията, а лично главният секретар на МВР ще се заеме с въпросите за футбола.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини