Тъпанджии събуждат ардинци за “оруч”

Биенето на тъпан преди изгрев слънце е една от най-хубавите традиции по време на „оруча” (постите) през Свещения месец за мюсюлманския свят Рамазан. Тогава вярващите се събуждат за сахур (сутрешна закуска) и до залез слънце не се хранят, като не приемат и течности, включително и вода.

Във всяко село от община Ардино има специално избрани рамазански тъпанджии. В кварталите и махалите на града те са три. Обичаят продължава да съществува в района от векове.

Рано сутрин човекът с тъпана обикаля и думка пред къщите на мюсюлманите, бие силно и не си тръгва, докато не види да светва лампа.
Това се повтаря всеки ден призори  до края на Рамазана, който продължава един месец. В последния ден от постите, тъпанджията обикаля хората, които е будил, за да честити празника и пее песен (манита), подходяща за всеки домакин. Като благодарност, че ги е събуждал, стопаните му дават бакшиши и подаръци.

Едномесечните пости се налагат, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора. Празникът Рамазан Байрам започнал да се отбелязва през 625 година.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини