5 °C

РЗИ: Да не се допускат скитащи кучета до детски площадки

До настоящия момент в РЗИ са регистрирани 4 случая на ехинококоза (кучешка тения) в област Кърджали, които са епидемиологично проучени. Съобщени са още 2 случая, за които предстои да се проведе епидемиологично проучване.

За 3-годишен период, обхващаш 2007, 2008 и 2009 години, в инспекцията са съобщени и проучени 43 случая за лица с потвърдена ехинококоза. Заболяемостта е 9.37%ооо, при средни стойности за страната - 3.95%ооо. От тези случаи 5 са лица на възраст до 19 години, като през2008 г. има смъртен случай на 9-годишно дете. Случаите на рецидиви през периода са 10.

За периода 2010-2012 години броят на регистрираните случаи е 42 или 9.16%ооо заболяемост, надвишаващ средния за страната. Лицата до 19 години, оперирани от ехинококоза, са 7. Случаите на рецидив са 6. През2012 г. са регистрирани 2 смъртни случая.

Ехинококозата (кучешка тения) е водещо в страната паразитно заболяване и представлява важен медико-социален проблем. Лечението е скъпо, а нерядко заболяването рецидивира (появява се отново), което налага повторни операции и води до инвалидизиране на пациентите. 

Епидемиологичните проучвания сочат повсеместно разпространение на заболяването в област Кърджали по общини. Във висока степен резервоарът на заразата се поддържа от необезпаразитени кучета, което създава постоянни условия за заразяване на хората и домашните животни. Сериозен фактор, допринасящ за повишената заболяемост, е незадоволителното ниво на здравната и санитарно-ветеринарната  култура на населението.

Профилактиката е лична и обществена и се състои в:

   - недопускане на контакт със скитащи кучета;

   - обилно измиване с вода на плодове и зеленчуци преди консумация;

   - стриктна хигиена при отглеждането на селскостопанските животни;

   - обезпаразитяване на всеки 8 седмици на домашните кучета;

   - недопускане на скитащи кучета до детски площадки, плажове, паркове и градини;

   - осигуряване на строг ветеринарен контрол при клането на животни в домашни условия със задължителна термична обработка на опаразитените органи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020

Случаен виц

Последни новини