Свидетел на катастрофата на Цариградско звънял 2 пъти на Бърза помощ

"Забелязах, че таксито се движи с много по-висока скорост от всички коли. Това ми направи впечатление и после стана инцидентът. Видях всички хора да хвърчат във въздуха, аз бях зад самата спирка. Изплаших се първоначално и побягнах. В един момент реших да се обадя на Бърза помощ и това стана точно в 20:23 часа, пазя записа в телефона си. Докато говорих по телефона, трябваше да давам данни за пострадалите", разказа Галин Стоянов, очевидец на жестоката катастрофа на "Цариградско шосе", за БНТ.

Според думите му 25-годишната Станислава Асенова, момичето, което почина след катастрофата, имало пулс, когато говорил по телефона с Бърза помощ.

Свидетелят заяви още, че полицията е пристигнала до минута- две след сблъсъка. Таксиджията е излязъл от колата- неадекватен. Имало е риск свидетелите да го набият, но полицаите са се намесили. Галин сподели още, че според него основният проблем е, че спирките не са обезопасени. Той е възмутен от дейността на Бърза помощ- след като се е обадил в 20:23 ч., е звъннал повторно в 20:31 ч., за да попита къде е екипът. Едва в 20:41 ч. е дошла първата линейка, за да отведе пострадалото 6-годишно дете. Той отново повтори, че записите ги пази в телефона си. Според Галин е невъзможно такова забавяне на толкова достъпно място в столицата и то при подобен трагичен инцидент.

"Всеки ден съм на протестите и виждам как хората правят път на линейките", каза Иво Мирчев във връзка с твърдението, че протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски са забавили линейките и по този начин е рискуван животът на ранените при катастрофата.

Според дежурните лекари в Бърза помощ, които са се отзовали на сигнала, забавянето на линейките не е било фатално. Трябвало е да минат през обходен маршрут, което им коствало 4-5 минути, но ранените в линейката не били с опасност за живота. Момиченцето, което продължава да се бори за живот и Станислава, която почина малко по-късно, вече са били превозени до медицинското заведение.

Днес Софийският градски съд да гледа мярката на таксиметровия шофьор Михаил Куртев.

В момента Куртев е задържан за 72 часа. Тази мярка изтича днес и Софийската градска прокуратура ще внесе искане за най-тежката мярка за неотклонение- задържане под стража. Таксиметровият шофьор е обвинен за това, че на 10 юли на бул. "Цариградско шосе" в София е нарушил правилата за движение по пътищата и причинил пътнотранспортно произшествие.

От прокуратурата посочват, че деянието му се счита за особено тежък случай, тъй като концентрацията на алкохол в кръвта му е била 1,89 промила. За извършеното от Михаил Куртев престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини