Три деца намериха втори дом в приемни семейства

Три деца в община Кърджали вече са настанени в приемни семейства. Новата социална услуга се реализира по проект „И аз имам семейство”, схема „Приеми ме!”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”. От 1 февруари 2012 г. общо 10 семейства са подали документи, за да се възползват от приемната грижа. След успешното проведени информационни срещи и обучение от социалните работници, пет от тях са утвърдени –едното със статут на доброволно, а другите – професионални. 
Четири от семейните двойки са отпаднали окончателно, защото не отговарят на изискванията. 
„В начален етап сме, очакваме от приемните родители да се справят добре със задълженията. За една година нагласите на обществото трябваше да минат през много трансформации, но сме оптимисти. Кандидатите, които подават документи при нас, са с различен социален статус, образование, възраст и етническа принадлежност”, коментира Себахат Исмаилова, член на екипа по проекта. След проучване и одобрение, процедурата предвижда социалните доклади за кандидат - приемните родители да преминат през Комисията по приемна грижа към РД ”Социално подпомагане” Кърджали, където става утвърждаването или отхвърлянето им и вписването в Регистъра на приемните родители.
Одобрените родители сключват граждански договор за отглеждане на детето.Приемният родител получава месечно възнаграждение 150 % от МРЗ и допълнителни средства, които се полагат за детето. Престоят в семейството за всяко дете е индивидуален. На този етап настаняването в приемни семейства в община Кърджали е с продължителност до 1 година на деца от 3-7 годишна възраст.
Желаещите да се грижат за дете могат да получат повече информация в офиса на екипа по проект „И аз има семейство”- сградата на Дирекция „Социално подпомагане” Кърджали, етаж 3, стая 320 или на телефон: 2-27 -15

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини