Цвета Караянчева: Ако ГЕРБ се върне в парламента, легитимира кабинета

Цвета Караянчева, народен представител от ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” заяви позиции по следните теми: 

Как кой и защо трябва да чуе европейските препоръки на посланиците от Франция и Германия, които казват, че България трябва да скъса с олигархичния модел?

Цвета Караянчева заяви, че всички политически сили трябва да чуят тези препоръки, защото това са държави, които са основни донори на европейските средства. Хора, които наблюдават България и тя като член на ЕС, няма право да не бъде част от ЕС, такава каквато я изискват европейските ценности. И точно това скъсване с олигархичния модел е важният пункт, който самите посланици отбелязват в своето писмо. Уловили са пулса и исканията на хората и всички политици трябва да се вслушат в това. Трябва да бъдем отговорни.Това призова и президента. Тя каза, че е крайно време управляващите да чуят тези послания. ЕНП и Европейския парламент и още европейски институции препоръчват българският парламент да заработи в нормите, в които трябва да работи, т.е. да има и управляващи и опозиция. Само че опозицията я няма в парламента. Цвета Караянчева заяви, че те препоръчват да работи парламента, но те препоръчват и да се вслушат политиците в исканията на обществото. А обществото иска нови парламентарни избори. Предсрочни и веднага. Според нея това, което се случва в българският парламент, не е редно. Този парламент трябва да приключи своята работа и от там нататък трябва да се приемат промени в частта на изборния кодекс и тогава да се разпусне парламента. Но правителството не може да управлява повече по този начин. Не може едно правителство да бъде заложник на човек , който се държи неадекватно каза още тя. Според нея управляващите действат грубо и управляват под натиска на един човек и една партия. Затова правителството и този парламент трябва да си ходят.

 В НС се решават важни въпроси, а ГЕРБ ги няма в този парламент.

„Влизането ни в парламента означава легитимация на това правителство. Ние следим работата на това правителство и изпращаме ясни позиции и послания”, заяви Цвета Караянчева и продължи, че хората не искат това правителство и този парламент. Трябва да се чуе гласа на хората. Мълчаливо протестират и в малките населени места.

 В Кърджали протестират ли?

В Кърджали хората не протестират, защото хората ги е страх да протестират. В институциите се прави масова чистка. Освобождават се хора само с една заповед по пощата без да се разговаря с тях. Областните и заместтник - областните управители са със завишени заплати от по 350 лева отгоре, вместо да се дадат на социално слабите. Това е средна работна заплата в някои региони.

 Решението на конституционния съд, че изборите са законни.

„Не мога да коментирам. Не мога да поставям под съмнение решението на КС. Нека нашите юристи видят мотивите и тогава ще вземем становище” коментира Цвета Караянчева решението на Конституционния съд.

 Кои са основните фактори, които обуславят двете взаимноизключващи се действия: отиването на предсрочни парламентарни избори или необходимост от оставането на сегашната властова конфигурация?


Аргументите на ГЕРБ са, че трябва да се отиде на предсрочни избори с промяна в избирателния кодекс, заяви Цвета Караянчева. Исканията на хората са да се пипне точно законодателството в частта за парламентарни избори. „Позицията ни да излезем от парламента е решение на парламентарната група и това е нашето последно решение” завърши Цвета Караянчева.

Източник: livenews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини