„Ликвидират” вечния обвиняем

„Ликвидират" вечния обвиняем. Прекрачилите закона вече няма да чакат с години прокуратурата да ги изправи на подсъдимата скамейка или да прекрати разследването срещу тях.

Това предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от шефа на парламента Михаил Миков, заместниците му Мая Манолова (БСП) и Христо Бисеров (ДПС) и атакиста и известен адвокат Явор Нотев.

Според замисъла трябва да се възстанови възможността след изтичането на 1 година (при леки престъпления) или 2 години (при тежки престъпления) от повдигането на обвинението, човек да може сам да поиска делото му да бъде внесено в съда.

Тя съществуваше за кратко през май 2010 г., преди да бъде отменена от мнозинството на ГЕРБ, припомни по време на днешното заседание на парламентарната правна комисия Явор Нотев.

Мотивът на новите управляващи да върнат стария режим е решение на Европейския съд за правата на човека, което определи бавното правосъдие у нас за системен проблем и нареди на държавата да вземе мерки.

След него бяха въведени възможности хората да търсят обезщетение в България за бавенето на делата им извън разумния срок, а да не се налага да се жалват в Страсбург. Според вносителите на промените в НПК обаче плащането на компенсации не е достатъчно, за да дисциплинира мудните разследващи и магистрати.

От БСП, ДПС и "Атака" предлагат да се намали максималният срок, който обвиняемият може да престои в ареста. Според тях, обвинените за престъпления, които се наказват с над 15 години решетки, трябва да са в ареста най-много за година и половина. Според сега действащото законодателство този срок е 24 месеца.

Не повече от 8 месеца пък да прекарват в килиите провинилите се по обвинения, наказващи се със затвор от 5 до 15 години, предвиждат още измененията, които получиха подкрепата на комисията на първо гласуване. ВСС, МВР, ДАНС и прокуратурата също дадоха рамо на законопроекта.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини