Армията съобщила на Морси, че вече не е президент на Египет

Египетският правителствен вестник "Ал Ахрам" съобщи на сайта си, че армията казала на президента Мохамед Морси в 19,00 ч. (17,00 ч. по Гринуич), че вече не е държавен глава. Вестникът се позова на източник от президентството, предаде Ройтерс.

Междувременно се появи информация, че президентът на Египет е поставен под домашен арест - тази непотвърдена от официален източник информация бе съобщена от египетския телевизионен канал "Ал Хаят", предаде ИТАР-ТАСС.

Според медиите на държавния глава му бил отнет мобилният телефон и му било забранено да се свързва с външния свят. Източници от египетските власти потвърдили пред изданието "Ал Баляд" факта на ареста, но отказали да уточнят къде се намира Морси. Освен това по информация на портала "Ал Масри ал Яум", на духовния наставник на "Мюсюлманските братя" Мохамед Бадиа и на неговия заместник, "сивия кардинал" Хейрат аш Шатер, било забранено да напускат страната. Аналогични ограничения били въведени по отношение на още 270 ислямистки лидери.

По-рано през деня десетки бронирани машини на египетската армия се разположиха край струпвания на привърженици на египетския президент Мохамед Морси в Кайро, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Военен източник, цитиран от държавната агенция Мена, заяви, че бронираните машини и войски са масово дислоцирани в кварталите Насър сити, Хелиополис и близо до Каирския университет.

Съветник на президента Морси заяви, че в страната протича военен преврат. Египетската армия разположи допълнителни войски и в други градове на страната преди очаквано обръщение на министъра на отбраната генерал Абдел Фатах ас Сиси, предаде ДПА. Танкове и войски са разположени "за предотвратяване на опасни прояви на насилие, които биха могли да застрашат египетската национална сигурност в близките часове", съобщи в сайта си държавният вестник "Ал Ахрам".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини