Кърджалийски полицаи охраняват в центъра на София

Продължаващите вече 18 дни протести принудиха органите на реда в София да привикат подкрепления от други градове. В помощ на жандармерията центърът на града беше охраняван от служители от Плевен, Кърджали и Монтана. Те пазят сградите на най-важните държавни институции.На помощ на столичната полиция в най-натоварените дни са командировани униформени от Елин Пелин, Самоков и Етрополе, съобщава “Преса”. Продължаващите протести са свели до минимум почивките на служителите на реда. Засега отпуските не се спират, но тези, които не са във ваканция, трябва да са на разположение по всяко време.

За три седмици са похарчени 670 000 лв. за охрана. Това са заплатите, извънредният труд и горивото на служителите. Причинените щети ще бъдат изчислявани по-късно.

Полицаите могат да получат възнаграждение за извънреден труд за до 50 часа на три месеца. Ако тези 50 часа бъдат надхвърлени за всеки служител, той има право на компенсираща отпуска още 96 часа за годината.

БЛИЦ научи, че в София жандармерията е на ръба на тези лимити, а на места ги е изчерпала. Това е и причината да се викат служители от провинцията, тъй като там въпросните 50 часа в повечето случаи още не са изработени. Остава въпросът какво ще се случи, ако и допълнителните 96 часа бъдат изразходвани по време на протеста, тъй като на служителите на реда ще им се наложи да работят безплатно. Вариантите са привикване на хора от още други градове или решение за допълнително заплащане.

Проблемът със заплащането беше поставен от синдикатите на срещата с вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Източник: http://www.blitz.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини