6 °C

Стоянка Мутафова се влюби в „Златния Перперикон”

"Не искам да сляза от Перперикон, ще стана жрица!", извика примата на българския театър Стоянка Мутафова през сълзи миг, след като й бе връчена наградата за принос към нашата и европейската култури, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

В събота вечерта любимата на всички актриса беше ритуално пренесена в патрицианска носилка от подножието на скалния град до храма на Дионис. Римски легионери и траки тръгнаха с над 100-килограмовата кушетка със скъпоценния товар нагоре по стръмната пътека и многократно спираха за почивка. После като истински роби нахлузваха на врата си въжетата, вързани за краката на диванчето, и по команда го вдигаха, за да продължат нагоре към върха. Запитана как се чувства по пътя към голямата награда, тя влезе в образ и каза: "Като истинска римлянка. И се отнасям като такава към народа. Т.е. като към роби".

Стоянка Мутафова е 13-ият ни лауреат, не сме имали по-добър, а тя е и най-красивата дама, това не е куртоазия, заяви Николай Овчаров, съпредседател на сдружението "Перперикон – Мелпомена", което е организатор на традиционния Международен фестивал на изкуствата. Той й връчи златно копие на пръстена на първия известен покровител на изкуствата по тези земи Птолемей Втори Филаделф. "Госпожа Стихийно бедствие" се огледа наоколо и буквално зяпна от възхищение при гледката отвисоко към околността на Перперикон. "Ма той много елегантен, бе!", възкликна тя и бързо нахлузи на пръста си наградното бижу, и се зарече да не се разделя с него.

"Аз съм толкова развълнувана, че просто ми се плаче. Имам чувството, че не съм тук, а някъде другаде, имам чувството, че съм се преродила. И не ми се слиза вече долу, иска ми се да си остана тук, ще стана жрица и ще се моля за всички", изхлипа голямата Мутафова през сълзи. "Блазе ви, че имате това, че живеете наоколо, блазе ви, че сте станали археолози. Моят баща мечтаеше да бъда археоложка, но аз пък станах артистка, да му се не види! Битката беше голяма вкъщи, аз дори издържах един много страшен и тежък конкурс, щях да уча във Флоренция, но останах в театъра…Толкова много се вълнувам, че не знам и какво да кажа. Ей така ми се иска да си остана тука, едно креватче да си туря, едно покривче отгоре и да си живея тука. Боже, че е хубаво, Боже, че е интересно!", каза Стоянка Мутафова, често прекъсвана от аплодисментите на десетките хора, изкатерили Перперикон в последната вечер на фестивала.

"Тези камъни говорят, това е друг вид хубост, те ми шепнат нещо, но аз няма да го споделя с вас. Щастлива съм, че на тези години преодолях страха си да дойда тук. Благодаря на всички, че направихте това добро – да дойда и да видя това нещо", продължи емоционално актрисата. Тя разказа анекдотичен случай от едно от посещенията си в Рим, когато била в музей на Нерон. "Аз там галех стените на храма, навън беше сигурно 50 градуса топлина, а вътре беше студено. Как е било строено, какви са били тези архитекти…А една наша министърка, която ни водеше, каза: "Нямам никакво отношение към тези минали камънаци, за мен сега, това, което става, е важно. И аз се обърнах и казах: "Е как ще става сега това без това?". Тя не можа да ме разбере, но както и да е. Още веднъж благодаря, искам да коленича, но ме болят краката", каза Мутафова. Подпряна на двамата съпредседатели, тя бавно падна на колене, сведе глава, заключи ръце и се смълча, а накацалите по скалите хора изригнаха в дълги аплодисменти.

След церемонията римляни и траки от Римската кохорта от Свищов и трупа "Багатур" от Стара Загора се редуваха, за да пренесат легендата на ръце, на "столче" надолу по стръмния път. До късно през нощта кърджалийци и множество туристи коментираха уникалната Стоянка Мутафова край скара-бирата в подножието на Перперикон.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини