Иво Георгиев захапа змията за опашката

Иво Георгиев представя "Уроборос"

Като нестандартен и интересен определи романа „Уроборос” на кърджалиеца Иво Георгиев журналистът Красимир Ангелов. Не съм литературен критик и романа не отразява революциите от улицата. Той описва едно пътуване до Корсика, което в съзнанието ми извиква спомени от Кърджали.сподели Ангелов. Той посочи,че с автора Иво Георгиев не гледат телевизия и,че романът е значително по интересен от телевизионно предаване. Ангелов си спомни,че се е запознал с писателя по време на акция срещу мароканските скакалци в региона. Иво Георгиев го извисил с хеликоптер , както сега направил и с романа си.

Не исках литературен критик да представя романа ми. Търсех предизвикателството, каза пред отбрана публика авторът Иво Георгиев. Според него Красимир Ангелов е нестандартен човек, който може да погледне на творбата от нестандартен ъгъл. Това е нужно защо „Уроборос” е символ на вечния кръговрат. Буквално това означава опашкояд, посочи Иво Георгиев и илюстрира думите си с корицата на книгата, на която е изобразена змия, захапала опашката си.

В творбата си авторът е вплел няколко плана-средновековен,съвременен и сънища. В не го е вградена историята на двадесетина туристи посетили Корсика. Хора с различни езици и култури. Те се опознават и това поражда малки кръговратчета. На този фон изпъква един Кърджали от седемдесетте години на миналия век. Корсика е глобалното, Кърджали регионалното.

Писах романа бавно, за да осмисля всеки ред. Отне ми 4-5 години,сподели Иво Георгиев. Той посочи,че романа е отпечатан в издателство „Жанет 45”. Автор на корицата е художникът Румен Жеков.

Лили Деликирева посвети стихове на Иво Георгиев.

Представянето на романа е част от програмата на международния фестивал на изкуствата „Перперикон”,който се провежда в Кърджали.

Георги Кулов

Красимир Ангелов за Иво Георгиев
Признанието
Феновете
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини