Кърджалийчета стават скаути,обяздват коне край Истанбул

Елисавета Кехайова

Осемдесет деца от община Кърджали за поредна година ще почиват в скаутски лагер край Истанбул. Домакините са подготвили за младите скаути условия близо до приключенските им нагласи. Децата ще разпънат лагер, ще палят огньове,ще съставят отбори, които ще показват умения по оцеляване, ще яздят коне.Предвидена е и разходка из забележителностите на Истанбул.

Скаутският лагер е част от мащабната програма на община Кърджали , осигуряваща почивка на наши деца и техните връстници от побратимени общини от Турция и Гърция. Това съобщи зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова. Тя каза още,че от десет години администрацията осигурява летуване на деца от социално слаби семейства и за техни връстници, постигнали високи резултати през учебната година. Обхванати са ученици от 5 до 8 клас. Предложенията до общината се правят от училищните ръководства.Самия процес на подбор е дълъг и с ясни критерии .Целта ни е да изпълним поетите към подрастващите в Кърджали ангажименти,каза още Елисавета Кехайова.

Тази година от 1 до 10 юли 120 деца ще летуват на лагер в черноморският курорт Равда. Общинската администрация осигурява почивката на ученици не само от Кърджалийско, но и от побратимените общини Осман Гаази-Бурса, Гаази Осман паша-Истанбул и Комотини-Гърция. Заедно със здравите деца е осигурено летуването и на техни връстници с увреждания от Дневния център “Надежда” в Кърджали. Десет деца с майките си след специален подбор ще заминат за Равда.

Още един лагер осигурява за бъдещето на Кърджали общинската администрация. Той е от 22 до 29 август на Международния младежки център в Приморско. Тридесет кърджалийчета ще летуват заедно със свои приятели от Русия и Украйна, оповести Елисавета Кехайова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини