БСП цепи протеста на бунтовна София и покорна провинция. Преглед на печата

Нестихващите протести в страната отново са сред водещите теми на всекидневниците.

„Обстановката у нас хипердинамична. Недоволството е основно в София, но го има и в големите градове в страната. Хората навсякъде са активни. В София нещата са срещу управляващите, а по места срещу областните управители. Това коментира социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова пред bTV.
"Както и през февруари, така и сега на улицата виждаме активните граждани, които са засегнати. Повече са тези, които можем да наречем мълчаливо мнозинство. Нека кажем, че подкрепата на протестите е в рамките на 85%.
Най-много недоволство предизвика назначението на Пеевски. 75% от протестите по места са срещу областните управители, а 52-3% срещу правителството", посочи Димитрова.
Според нея три факта обуславят това, че нещата не може да се разминат без избори.
"Първо - в парламента попаднаха партии на гласувалите, които са 50% от имащите право на вот. Така близо 1/4 от гласуващите останаха непредставени.
Второ, непредставените не искат такова статукво, а в същото време виждаме един силно поляризиран парламент.
Трето, действията, които наблюдаваме, потъпкват основни правила в парламента. В тези избори се забеляза и това мнозинство, което някой точно определи като "вътрешна имиграция". Става въпрос за хората, които не намериха своята партия. Тези неща в много голяма степен ще ускорят процесите у нас" - в. „Труд".

„В столицата и страната за 12 пореден ден хората протестират срещу правителството на Пламен Орешарски.
Вече има и онлайн - петиция за оставката на премиера. „Повече от 10 дни управляващите сякаш са слепи и глухи за исканията за оставка на българските граждани. Десетки хиляди излязоха на улиците, за да заявят ясно желанието си за оставка на кабинета и разграждане на олигархичния модел на управление. Социологическите проучвания твърдят, че над 80% от българите подкрепят протестите и исканията им", обясняват организаторите.
Петицията вече е подписана от близо 1500 души, а след това тя ще бъде препратена до публичните институции...
Разпространява се и банер с ултиматум за оставка на правителството до 26 юни, в противен случай се предупреждава за блокада на парламента. Движението „Блокупирай" се появи в други страни по света и чрез блокада на обществени сгради затруднява тяхната работа..." - в. „Стандарт".

„Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и олигархията се разширяват и разнообразяват. От утре протестиращите променят тактиката си и ще потърсат среща очи в очи с управляващите.
От понеделник в социалните мрежи, където по традиция се осъществява организацията на шествията, тече нова инициатива "На кафе пред парламента". Идеята е протестиращите да се събират пред сградата на Народното събрание преди началото на работния си ден, за да ги видят депутатите и да чуят за какво разговарят. До вторник следобед са се записали за участие над 3500 души.
"Приятели, дойде време да разширим протеста. Очевидно си имаме работа с дебелокожи и нагли хора, които чакат да се изморим и да разтурим "седенката". Затова да отидем на кафе до парламента, на задния вход, откъдето влизат за работа народните представители. Мирно, спокойно и цивилизовано. Да поговорим за оставки, избори и още нещо... :)" гласи призивът в обявата за събитието.
Предлага се протестиращите да се събират сутрин между 8.30 и 9.30 ч. и в обедната почивка -  12.30 до 13.30 в трите работни дни от седмицата, в които Народното събрание провежда пленарни заседания - сряда, четвъртък и петък.
Всеки призив за кръв и насилие ще бъде трит незабавно, както и всякакви постове, които целят да разводнят темата - дневни протести пред парламента, предупреждават авторите на инициативата. И напомнят - шествието от 18.30 ч остава." - в. „Дневник.".

„Червените активисти плъзват масирано из страната, за да обясняват на хората как ще ги спасят от бедността и мизерията. Десантът идва след скандала с назначението на Делян Пеевски начело на ДАНС и куп други необясними кадрови решения, довели до масови протести в София. Опорните точки, около които ще се придържат социалистите по време на "слизането си при народа", са били обсъдени на извънредното заседание на Изпълнителното бюро в понеделник.
Новата тактика на БСП е да вбие клин между "жълтите павета" и "провинцията", между протестиращите в столицата и бедстващите в малките населени места, става ясно от обясненията на соцапарата. И вчера членът на ИБ Мая Манолова подчерта, че повечето хора в страната искат правителството да работи, за да им реши социалните проблеми. Същото заяви в интервю за австрийския в. "Ди Пресе" и лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него трябва да се прави разлика между София и провинцията, където "положението е спокойно". Станишев уверява, че правителството си е взело поука от случая с Пеевски, но продължава да нарича медийния магнат "решителен човек".
В БСП е спусната директива неудобните въпроси за Пеевски при срещи с електората да бъдат отклонявани с напоителни разяснения на социалните мерки на кабинета "Орешарски". Препоръката е да се наблегне на замразяването на цената на тока..." - в. „Стандарт".

Вестниците в сряда отразяват и евроскандала около назначения за зам.-министър на транспорта Петър Киров.

„Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан очаква извинение от българския министър на транспорта Данаил Папазов за твърдения, че заместникът му Петър Киров се ползва с препоръките на комисаря, предаде БТА.
Бих искал да заявя възможно най-решително, че никога не съм срещал този човек (Киров - бел. ред.), посочва Хаан в реакция, изпратена до агенцията от неговия говорител Шайрин Уилър.
Нямам влияние върху нито едно назначение в националните администрации, нито някога ще се опитам да упражня подобно влияние, добавя комисарят. Ако министърът е правилно цитиран, очаквам незабавно извинение, посочва еврокомисарят Хаан.
След назначаването на Петър Киров за зам.-министър за транспорта се появиха предупреждения от сектора, че той е в конфликт на интереси. На това министърът на транспорта Данаил Папазов каза вчера в Бургас, че няма напрежение или конфликт на интереси, тъй като заместникът му Киров ще се занимава изключително с оперативна програма "Транспорт" и е препоръчан от комисаря Хаан лично.
Днес от пресцентъра на транспортното министерство посочват, че "заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, който ще отговаря за изпълнението на ОП "Транспорт", е експерт, който има дългогодишен опит в работата и управлението на европейски проекти..." - в. „Дневник".

"Назначението на новия зам.-министър на транспорта Петър Киров не е обсъждано с Европейската комисия и такова мнение не е изразявано", съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта по повод изказването на министър Данаил Папазов, че назначението на Киров е било подкрепено от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан. Впоследствие Хаан отрече в писмо и поиска извинение от Папазов.
Според съобщението, еврокомисарят е изразил мнение, че трябва да бъдат запазени експертите по Оперативна програма „Транспорт", а Киров има дългогодишен опит в работата и управлението на европейски проекти.
„Не е била декларирана подкрепа или обсъждана кандидатурата с европейските ни партньори на конкретни имена за заместник-министри в МТИТС и подобно мнение не е изразявано от ръководството на министерството", се казва в съобщението.
„На срещата между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и европейския комисар по регионална политика Йоханес Хаан, след церемонията по откриване на моста „Нова Европа" на 14 юни, е било изразено мнение, че трябва да бъдат запазени експертите, отговарящи за Оперативна програма „Транспорт" и други европейски проекти, за да има приемственост и за да не се забавя работата по проектите..." - в. „Стандарт".

Съдебната сага около бившите управляващи от ГЕРБ също е сред доминиращите теми във всекидневниците.

„Следователи, прокурори и данъчни претърсиха изненадващо вчера сградата на правителствения Авиоотряд 28 на летище София и иззеха куп документи и видеозаписи, свързани с полетите му в страната и чужбина.
Акцията бе разрешена от Софийския градски съд по повод разследване срещу висши служители от Министерския съвет по времето на кабинета "Борисов" и авиоотряда. 
Прокуратурата вчера обяви официално, че започва две дела за полетите на властта при предишното правителство и при служебния кабинет след сигнали на премиера Пламен Орешарски и министъра на отбраната Ангел Найденов. Те са пратили папка във връзка с 309 полета на авиоотряда, част от тях с протоколна цел. 
На мушката на обвинението освен служители на МС този път са и висши чиновници от армията и Министерството на отбраната. Засега обаче конкретни обвинения не са повдигнати.  
Почват разпити на офицери от НСО, на шефове от военното министерство и на бивши и настоящи началници на авиоотряда. Едва след приключването им цивилни и военни прокурори ще преценят кого да подведат под отговорност...
Във връзка с разследването от военната прокуратура пращат свои екипи в авиобазите във Враждебна, Крумово, Безмер, както и в Националната служба за охрана. 
Командването на военновъздушните сили вече е предоставило документацията си по случая.
"Ще разпитваме не само висшия ешелон в НСО и Министерството на отбраната, но и пилотите и екипите, които се грижат за самолетите", обясни магистрат вчера...
Следователите трябва детайлно да изяснят маршрути на самолетите и хеликоптерите, целта на ползването им, броя и самоличността на пътниците, както и кой е плащал за горивото.
Според публикации в пресата само за миналата година Борисов е навъртял със самолет зад граница 98 460 км. През 2011 г. бил 54 дни зад граница...
Бившият премиер Бойко Борисов е летял с военен хеликоптер "Кугар" по време на предизборната кампания през 2011 г. На 28 октомври вертолетът е бил по маршрут Крумово-Долна Митрополия-Крумово.
Летателното време е 90 мин и само горивото струва 7200 лв..." - в. „24 часа".

„Софийски следователи и данъчни нахлуха вчера в административната сграда на "Авиоотряд 28" на летище София. Оттам са иззети документи, касаещи организацията на работа, вътрешните и задграничните полети, както папки и видеозаписи от ВИП-а на аерогарата, съобщиха от прокуратурата. По същото време военни прокурори влязоха в поделенията на военновъздушните сили във Враждебна, Крумово, Безмер и в Националната служба за охрана (НСО). Иззети са множество документи, започнали са разпити на пилоти, стюардеси, друг персонал от ВВС и на офицери от НСО, включително и на директора на службата.
Операциите са проведени в рамките на две разследвания за полетите на тогавашния министър-председател Бойко Борисов с "Авиоотряд 28" и военни хеликоптери у нас и в чужбина. И двата сигнала за злоупотреба са подадени от новия кабинет. Автор на първия е премиерът Пламен Орешарски, а на втория - военният министър Ангел Найденов.
Първото дело е образувано на 19 юни. То е срещу длъжностни лица от Министерския съвет. Според прокуратурата те са извършили длъжностно престъпление в опит да набавят за себе си и/или на другиго облага. "От това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет", пише в съобщението. Засега не е ясно срещу кого е насочено това разследване, но може да се предположи, че ден след като поиска за втори път имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов прокуратурата се прицели и в лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.
На 20 юни е започнало и досъдебно производство от Софийската военноокръжна прокуратура. Неговата цел е разкриване на злоупотреби при ползването на военни хеликоптери от бившия премиер. Според държавното обвинение това разследване е насочено срещу длъжностни лица от състава на армията и военното министерство, които са превишили властта си, предоставяйки военни машини за общо 51 полета. От прокуратурата смятат, че по този начин са нанесени щети на стойност близо 813 хил. лв. На мушката на военните прокурори е и Националната служба за охрана (НСО) и по-специално шефът й ген. Тодор Коджейков, който, преди да заеме поста, охраняваше Борисов..." - в. „Сега".

„Планираното изслушване в комисия на Европейския парламент по подозрения за незаконно използване на специални разузнавателни средства от МВР в България се отлага за неопределено време, научи днес „Труд" от отлично информиран източник.
„Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи няма да се занимава с темата на заседанието си на 8 и 9 юли поради претоварен дневен ред", каза източникът.
Следващото заседание е през септември.
Очаква се координаторите на политическите групи да да потвърдят и съобщят отлагането в четвъртък.
През изтеклите седмици членове на комисията са предлагали на заседанието да изслушат бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и главния прокурор Сотир Цацаров, каза източникът." - в. „Труд".

„Бившият премиер Бойко Борисов ще дава обяснения за смъртта на Тодор Тодоров-Чакъра, който загина на 11 декември 2003 г. след двудневна полицейска акция за задържането му. Тогава Борисов бе главен секретар на МВР. Ще бъдат разпитани и други участници в акцията.
Военната прокуратура в Пловдив започва допълнително разследване. То трябва да изясни кой е дал нареждане да бъдат изстреляни 15 реактивни гранатомета срещу къщата, в която се бе барикадирал Чакъра. След щурма той е намерен овъглен, а заключението на разследването по онова време е, че сам е детонирал ръчна граната и полицаите не са виновни.
На 16 ноември м.г. обаче съдът в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро на синовете и вдовицата на Тодоров. В мотивите се казва, че правото на живот на Чакъра е било нарушено, а държавата не е разследвала ефективно обстоятелствата около инцидента. Според съда при операцията, в която са участвали над 100 униформени и 30 служители на спецотряда за борба с тероризма, е използвана прекомерна сила.
Решението на Страсбург даде основание на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото. ВКС уважи искането му." - в. „24 часа".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини