Конституционният съд е образувал дело за казуса “Пеевски“

Конституционният съд е образувал дело за казуса “Пеевски“. На 21 юни 96 депутати от ГЕРБ поискаха съдът да установи  несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски депутат.

От ГЕРБ се обосноваха с факта, че на 14 юни Пеевски е подписал клетвения лист за поемане на поста председател на Държавната агенция “Национална сигурност”, с което на практика се е отказал от функциите си на народен представител. Парламента пък не е гласувал оставката му като депутат, която е била депозирана същия следобед в деловодството. Така на практика той изпълнява едновременно и двете длъжности, смятат от ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов настояват Конституционният съд да се разпореди да бъдат прекратени правомощията на Делян Пеевски като народен представител и в Парламента да влезе следващият от листата на ДПС.

Докладчик по делото ще е съдия Румен Ненков. Неговият син – Александър Ненков, е единственият депутат от парламентарната група на ГЕРБ, който не се подписа под искането, за да не влиза в конфликт на интереси.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини