Гърция губи битката за т.нар.помаци в Западна Тракия

Мюсюлманки в Ксанти

Гърция губи битката за т.нар.помаци в Западна Тракия, въпреки дългогодишните си усилия да ги представи за отделен етнос с елинско потекло. В Ксантийско и Гюмюрджинско все повече славяноезични мюсюлмани се определят като турци. Това е реакция на опитите на гръцката държава да рови във вековната им история и да ги откъсне от влиянието на съседна Турция.

Десетилетия наред т.нар. помаци са забравени от бога. Населените от тях места са най бедните в южната ни съседка. В годините на студената война Гърция се страхува от евентуално българско влияние върху тях. През 1996 г. съседите залагат на нова политическа стратегия. Атина ги определя като помашки етнос, насърчава използването на гръцката азбука и съставянето на речници и буквари на т.нар. помашки език. В Комотини започва да излиза вестник “Загалиса”. През последните четири години в Ксанти частният телевизионен Канал 6 излъчва емисия на “помашки език”. Създава се Помашки културен център.

Според гръцките власти в Егейска Тракия и южните склонове на родопите живеят 30 000 “помаци”.

Усилията на официална Атина да спечели на своя страна славяноезичните мюсюлмани и да ги противопостави на турското население среща съпротивата на мюсюлманското духовенство. Непризнатия от гръцките власти главен мюфтия Ахмет Мете е категоричен, че помашки етнос не съществува. Вижте всички надписите по надгробията и по джамвиите са на турски. Всички мюсюлмани тук са турци. Питайте хората в Термес и те ще ви кажат същото, разпалено споделя Ахмет Мете.Неговия корен е от Западна Тракия. Има роднини в Смолянско. Признава, че “лафи” на архаичен език. Като него говорят и много от служителите в мюфтийството. Ахмед Мете е за здрави връзки с мюсюлманите в България. Организира дарителски кампании за джамиите в Мадан и Златоград.

Мнението на Ахмет Мете се споделя от имам Мухаррем Бодур от Ксанти и десетки духовници, които са участвали в избора на главен мюфтия. Те не приемат назначения от гръцките власти висш духовник и казват, че служат на народа и са определени от него. Мухаррем Бодур е категоричен, че помаци в Ксанти няма. Има само турци. Той отрича съществуването на помашки език, както прави и духовният му наставник Мете. Според него обаче съществува един архаичен език, който е само за общуване между хората. Той признава, че гръцките власти са въвели гръцката азбука и се опитват да направят “помашки” език от български, турски и гръцки думи.

В Канал 6, който излъчва емисии на “помашки” език, се запознаваме със Сами Карабаикоулу. Той работи в държавната гръцка телевизия, но помага като преводач в частната медия. Определя се като “помак” и казва, че много хора са от този етнос. Не се нагърбва да каже колко са. В емисиите на телевизията не се говори за “помашки” етнос. Според собственика й Костас Канатас, тя излъчва за 7000 души, които говорят архаичния местен език. Младите пък ползвали интернет за да гледат бюлетина. Нашите предавания са предназначени за хора без образование, които не са учили гръцки или турски в училищата, споделя Костас Канатас.

Сами Карабаикоулу заявява, че усилията на гръцките власти да създадат Помашки културен център в Ксанти са се провалили. Хората предпочитат сами да се определят. Обикновено са под влияние на религиозните си предпочитания.

Гърците приемат с неприязан самоопределението на славяноезичните им съседи като турци. Чести са надписите със спрейове на публични места, насочени срещу тях. Според жители на Комотини, членове на клуб “Приятели” Турция стои зад настроенията сред т.нар. помаци. Те дори твърдят, че има заговор за автономна държава обединяваща мюсюлманите от двете страни на българо-гръцката граница.

Едно обаче е видно - колкото повече гръцката държава оказва натиск върху мюсюлманите, толкова повече нараства съпротивата срещу нея.

Георги Кулов

Мюфтията Ахмет Мете
имам Мухаррем Бодур
Сами Карабаикоулу
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини