5 °C

Гърция губи битката за т.нар.помаци в Западна Тракия

Мюсюлманки в Ксанти

Гърция губи битката за т.нар.помаци в Западна Тракия, въпреки дългогодишните си усилия да ги представи за отделен етнос с елинско потекло. В Ксантийско и Гюмюрджинско все повече славяноезични мюсюлмани се определят като турци. Това е реакция на опитите на гръцката държава да рови във вековната им история и да ги откъсне от влиянието на съседна Турция.

Десетилетия наред т.нар. помаци са забравени от бога. Населените от тях места са най бедните в южната ни съседка. В годините на студената война Гърция се страхува от евентуално българско влияние върху тях. През 1996 г. съседите залагат на нова политическа стратегия. Атина ги определя като помашки етнос, насърчава използването на гръцката азбука и съставянето на речници и буквари на т.нар. помашки език. В Комотини започва да излиза вестник “Загалиса”. През последните четири години в Ксанти частният телевизионен Канал 6 излъчва емисия на “помашки език”. Създава се Помашки културен център.

Според гръцките власти в Егейска Тракия и южните склонове на родопите живеят 30 000 “помаци”.

Усилията на официална Атина да спечели на своя страна славяноезичните мюсюлмани и да ги противопостави на турското население среща съпротивата на мюсюлманското духовенство. Непризнатия от гръцките власти главен мюфтия Ахмет Мете е категоричен, че помашки етнос не съществува. Вижте всички надписите по надгробията и по джамвиите са на турски. Всички мюсюлмани тук са турци. Питайте хората в Термес и те ще ви кажат същото, разпалено споделя Ахмет Мете.Неговия корен е от Западна Тракия. Има роднини в Смолянско. Признава, че “лафи” на архаичен език. Като него говорят и много от служителите в мюфтийството. Ахмед Мете е за здрави връзки с мюсюлманите в България. Организира дарителски кампании за джамиите в Мадан и Златоград.

Мнението на Ахмет Мете се споделя от имам Мухаррем Бодур от Ксанти и десетки духовници, които са участвали в избора на главен мюфтия. Те не приемат назначения от гръцките власти висш духовник и казват, че служат на народа и са определени от него. Мухаррем Бодур е категоричен, че помаци в Ксанти няма. Има само турци. Той отрича съществуването на помашки език, както прави и духовният му наставник Мете. Според него обаче съществува един архаичен език, който е само за общуване между хората. Той признава, че гръцките власти са въвели гръцката азбука и се опитват да направят “помашки” език от български, турски и гръцки думи.

В Канал 6, който излъчва емисии на “помашки” език, се запознаваме със Сами Карабаикоулу. Той работи в държавната гръцка телевизия, но помага като преводач в частната медия. Определя се като “помак” и казва, че много хора са от този етнос. Не се нагърбва да каже колко са. В емисиите на телевизията не се говори за “помашки” етнос. Според собственика й Костас Канатас, тя излъчва за 7000 души, които говорят архаичния местен език. Младите пък ползвали интернет за да гледат бюлетина. Нашите предавания са предназначени за хора без образование, които не са учили гръцки или турски в училищата, споделя Костас Канатас.

Сами Карабаикоулу заявява, че усилията на гръцките власти да създадат Помашки културен център в Ксанти са се провалили. Хората предпочитат сами да се определят. Обикновено са под влияние на религиозните си предпочитания.

Гърците приемат с неприязан самоопределението на славяноезичните им съседи като турци. Чести са надписите със спрейове на публични места, насочени срещу тях. Според жители на Комотини, членове на клуб “Приятели” Турция стои зад настроенията сред т.нар. помаци. Те дори твърдят, че има заговор за автономна държава обединяваща мюсюлманите от двете страни на българо-гръцката граница.

Едно обаче е видно - колкото повече гръцката държава оказва натиск върху мюсюлманите, толкова повече нараства съпротивата срещу нея.

Георги Кулов

Мюфтията Ахмет Мете
имам Мухаррем Бодур
Сами Карабаикоулу
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини