Пуснаха от ареста Райчо Иванов

Окръжният съд в Пловдив пусна под парична гаранция от 2000 лв. Райчо Иванов, който който влачи кучето си, завързано за теглича на кола в Тополово. Дисциплинарни производства тръгват срещу двама полицаи и прокурор, заради неадекватните им действия по случая.
В мотивите си магистратите посочиха, че Районният съд в Асеновград твърде много е надценил степента на обществена опасност на деянието.

Според съдебния състав мярката "задържане под стража" е изцяло неадекватна и слага знак за равенство между убийството на животно и човек, "а второто по закон е най-тежкото престъпление".

Магистратите взеха предвид и трите представени им епикризи на обвиняемия, както и едно решение на ТЕЛК.

Пред съда Иванов заяви, че съжалява и се разкайва за постъпката си.

"Да, мое беше, гледах го, храних го, но се опита да захапе мен и внучето ми", каза Иванов.

Случаят с малтретираното куче стана на 7 юни и президизвика бурна обществена реакция. Прокуратурата се самосезира след публикации в медиите.

Днес от Окръжна прокуратура-Пловдив разпространиха и доклада за извършената проверка на всички действия на полицейските и прокурорски служители по регистриране, завеждане, проверка и разследване на случая с проявената жестокост спрямо домашно животно.
Проверката бе предизвикана, след като стана ясно, че умиращото куче е върнато от полицията обратно на насилника му. Часове по-късно то умира.

Констатирани са непрофесионални действия на дежурния прокурор при Районна прокуратура - Асеновград, който не е упражнил контрол над полицейските служители в града.
От страна на двама полицейски служители са били констатирани неизпълнение на задълженията им, съобразно Закона за защита на животните и Закона за МВР.

За доклада е уведомен и директора на областната дирекция на МВР за образуване на дисциплинарно производство срещу двамата служители.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини