Николай Митов от ЕSCOM свири за кърджалийци на празника на симфоничния оркестър

Николай Митов

 Колегата от фирма „Escom” Николай Митов бе мъжкото присъствие в доминиран от дами и девойки сборен състав на Детския струнен оркестър, който отбеляза с концерт своя полувековен юбилей в Дома на културата. Митов свири от дете в състава и е канен редовно на публичните изяви на симфониците ни.

Снощи Детският струнен оркестър бе посрещнат на крака и с бурни овации. Сцената бе отрупана с кошници цветя от институции, депутати, общественици. Музикантите сътвориха 497 концерта в своята история, като в оркестъра бяха включени и бивши негови възпитаници. За 497 път на сцената излезе и неговия диригент Петър Филипов.

Детският струнен оркестър е създаден през март 1960 г.от Филипов със 21 ученици от Детската музикална школа към Дома на културата. На 24 март е първата репетиция. На 24 май 1960 г. е първия концерт. Педагог на цигуларите е Стефка Филипова. На виолончелистите преподава Блага Ганева.

Творческите изяви на младите таланти започват с участия в концерти на бележити дати. Печелят златни медали и стават лауреати на няколко републикански фестивала. Носители са на грамота на Съюза на българските композитори. Изнасят концерти в Габрово,Ямбол,Пловдив. Работят с именити наши композитори и музикални педагози. Излизат за концерти в Румъния,Унгария,Гърция.

През 1981 г. печелят Първа награда на фестивал за младежки оркестри в Неерпелт/Белгия/. През 1983 г. изнасят концерт в зала „България” в столицата. През 1988 г. получават орден „Кирил и Методий”. Техен концерт се предава по френската телевизия.

В Детският струнен оркестър са обединени млади хора от различни етноси, сплотени от езика на музиката. Много от възпитаниците му са станали музикални педагози в Турция,Германия,САЩ.

Една от възпитаничките на оркестъра проф.Петя Бъговсдка връчи на Петър Филипов престижната награда Златна лира на Съюза на музикалните дейци. Тя каза, че юбилеят на оркестърът е значим за цяла България. Прочете поздравителен адрес на Съюза на музикалните дейци в България.

Георги Кулов

Петър Филипов приема овациите
Връчването на наградата
Овациите
Радостта на диригента при една от първите награди на оркестъра
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини