Клуб”Елада” инспектира Маказа, гърците отново протакат отварянето

Васил Байданов с членове на клуб "Приятели" Георгиос Несторакис и Панайотис Гикас пред един от тунелите

Гърция ще протака максимално отварянето на ГКПП при Маказа. Обещаното откриване на 7 юли няма да се състои. Това стана известно в събота след инспекция на радетели на българо-гръцкото приятелство.

По случай 23 години от учредяването си и във връзка със засиления интерес към отварянето на пътя през ГКПП Маказа членове и симпатизанти на клуб „Елада” от Кърджали отидоха в Гърция за да се запознаят на място със строителството на шосето. Пътуването бе организирано от почетният председател на клуб „Елада” Васил Байданов и зам.-председателят Байрям Хюсеин. По програма бе предвидено среща с ръководството на общината, която бе отменена поради ангажимент на кмета Георгиос Петридис,както и с представители на гръцкия клуб „Приятели”.Планирано бе посещение на пътя, който според гръцките власти е готов.

Двадесетина българи, турци и потомци на гръцки политемигранти преминаха границата при Златоград спуснаха се до Комотини и от там поеха на север към българската граница . Това което видяха членовете на „Елада”водени от гръцкия клуб „Приятели” не бе обнадеждаващо. Все още не е завършена пътна отсечка, която трябва да свърже шосето за Маказа с пътя през село Пандрасос, който влиза в Комотини. Асфалт не е положен, а дали това ще стане скоро никой не се наема да каже. В същото време гърците започнаха ремонт и разширение на отсечка от един километър на входа на Комотини, от където ще минава трафика за Маказа.

Според представители на клуб „Приятели”пътят може да може да бъде пуснат на рано през август и то само за леки коли, както е при Златоград . Очаква се движението на товарни автомобили да се бави неограничено във времето, докато бъде завършен пътен възел за Вия Игнатия и от там за Комотини под манастира над града, за който пусков срок няма.

Установихме на място, че са готови и петте тунела на пътя. Дори осветлението в тях е пуснато. Готов е и проблемния участък до прохода, който според гръцките власти бил причина за забавянето. Монтирани са и светофари.

Основна причина за протакането на пуска е страхът на гръцките търговци от конкуренция от България. Натискът им върху общинските власти и върху правителството в Атина е много силен. В същото време гражданите на Комотини чакат с нетърпение отварянето на ГКПП Маказа с надеждата цените в града им да паднат,както и да пазаруват евтино в България.

Дори при незавършено трасе разстоянието Маказа-Комотини се взема с кола за 25 минути.

На връщане от Комотини групата посети Фанари,където много българи са закупили имоти.Разгледан бе и манастира „Св.Никола“ в Порто Лагос.

Георги Кулов

Строителни работи на пътя за Маказа
Трасето на пътя
На път за Маказа
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини