6 °C

Клуб”Елада” инспектира Маказа, гърците отново протакат отварянето

Васил Байданов с членове на клуб "Приятели" Георгиос Несторакис и Панайотис Гикас пред един от тунелите

Гърция ще протака максимално отварянето на ГКПП при Маказа. Обещаното откриване на 7 юли няма да се състои. Това стана известно в събота след инспекция на радетели на българо-гръцкото приятелство.

По случай 23 години от учредяването си и във връзка със засиления интерес към отварянето на пътя през ГКПП Маказа членове и симпатизанти на клуб „Елада” от Кърджали отидоха в Гърция за да се запознаят на място със строителството на шосето. Пътуването бе организирано от почетният председател на клуб „Елада” Васил Байданов и зам.-председателят Байрям Хюсеин. По програма бе предвидено среща с ръководството на общината, която бе отменена поради ангажимент на кмета Георгиос Петридис,както и с представители на гръцкия клуб „Приятели”.Планирано бе посещение на пътя, който според гръцките власти е готов.

Двадесетина българи, турци и потомци на гръцки политемигранти преминаха границата при Златоград спуснаха се до Комотини и от там поеха на север към българската граница . Това което видяха членовете на „Елада”водени от гръцкия клуб „Приятели” не бе обнадеждаващо. Все още не е завършена пътна отсечка, която трябва да свърже шосето за Маказа с пътя през село Пандрасос, който влиза в Комотини. Асфалт не е положен, а дали това ще стане скоро никой не се наема да каже. В същото време гърците започнаха ремонт и разширение на отсечка от един километър на входа на Комотини, от където ще минава трафика за Маказа.

Според представители на клуб „Приятели”пътят може да може да бъде пуснат на рано през август и то само за леки коли, както е при Златоград . Очаква се движението на товарни автомобили да се бави неограничено във времето, докато бъде завършен пътен възел за Вия Игнатия и от там за Комотини под манастира над града, за който пусков срок няма.

Установихме на място, че са готови и петте тунела на пътя. Дори осветлението в тях е пуснато. Готов е и проблемния участък до прохода, който според гръцките власти бил причина за забавянето. Монтирани са и светофари.

Основна причина за протакането на пуска е страхът на гръцките търговци от конкуренция от България. Натискът им върху общинските власти и върху правителството в Атина е много силен. В същото време гражданите на Комотини чакат с нетърпение отварянето на ГКПП Маказа с надеждата цените в града им да паднат,както и да пазаруват евтино в България.

Дори при незавършено трасе разстоянието Маказа-Комотини се взема с кола за 25 минути.

На връщане от Комотини групата посети Фанари,където много българи са закупили имоти.Разгледан бе и манастира „Св.Никола“ в Порто Лагос.

Георги Кулов

Строителни работи на пътя за Маказа
Трасето на пътя
На път за Маказа
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини