Протестът ескалира. Вестниците в неделя

24 часа: Версии: Пеевски губи или запазва депутатството

Делян Пеевски губи мястото на депутат, тази версия обиколи мрежата.

Юристи лансират две коренно противоположни мнения - че оттеглилият се няма проблем да стане отново депутат, защото процедурата по назначаването е спряна в ход, тъй като той не е подписал акта за встъпване в длъжност, а само се е заклел.

Според Борислав Цеков от движение "Модерна България" Пеевски обаче не може да се върне като депутат, защото с полагането на клетва де факто е встъпил в длъжност.

24 часа: Роми от Раднево в защита на Пеевски

Около 50 роми, привърженици на ДПС, излязоха вчера по обяд пред общината в Раднево в защита на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Те скандираха "Пеевски!" и "ДПС", като издигнаха плакат от предизборен билборд на Пеевски, който бе кандидат за парламента и от област Стара Загора.

Сами излязохме, никой не ни е пращал, казаха те.

Труд: Протестът се разрасна в 17 града

"Оставка!", "Мафия!" и "Червени боклуци!" Това се чуваше и вчера вечерта в "триъгълника на властта" между Министерския съвет, бившия партиен дом и президентството, където за втори пореден път се събраха хиляди протестиращи. Това стана въпреки заявлението на Делян Пеевски, че е готов да се оттегли и декларацията на премиера Пламен Орешарски, че ще предложи нов кандидат за шеф на ДАНС.

Народното недоволство изригна след назначението на Пеевски в петък. Тогава във фейсбук се организираха 10-15 000 протестиращи, а според очевидци на съботния протест хората бяха повече.

Труд: Цветанов: Петима прокурори искаха да ме разходят към Съдебната палата

Има петима прокурори, които искаха да ме разходят на един доста добър туристически тур към Съдебната палата. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването „Хрътките" по БТВ.

Минахме първо през Специализираната прокуратура, оказа се, че там не трябва да бъда, а трябва да отида в Софийска градска прокуратура. Всъщност призовката ми беше за Софийска специализирана прокуратура, каза Цветанов.

Стандарт: Дунав мост II отпуши бизнеса

Ефектът от отварянето на Дунав мост II се оказа светкавичен. Българи и румънци хукнаха да разгледат какво има на отсрещния бряг. Нашенци харесаха комшийските кебапчета, напазаруваха още стъклария и кафе. Освен това оцениха чистите басейни на Калафат. Очаква се наплив от плажуващи българи в задаващите се жеги. Румънците пък дойдоха за сухи сладки, козунаци и още 2-3 вида лакомства, каквито нямат. Съседите атакуваха и нощните заведения на Видин, тъй като в Калафат няма подобни забавления. Агенция реагира светкавично и пусна ежедневни екскурзии с автобус. До Калафат цената е 5 лева, а до Крайова - 15. До 1 юли преминаването с автомобил по моста е безплатно по решение на премиерите Пламен Орешарски и Виктор Понта. След това става 6 евро, но се обмисля намаляване.

Стандарт: Народът лудна по градските джипове

Народът лудна по малките джипове. Компактните кросоувъри грабнаха интереса на посетителите в първия ден на Автомобилен салон София 2013 в Интер Експо Център. Една от причините е, че градските SUV возила съставят изцяло нов клас автомобили от високопроходими модели с по-компактен размер. Освен това цените са достъпни, особено като се има предвид, че моделите разполагат с 4X4 задвижване. "Интересът в Европа към градските SUV автомобили е небивал", коментираха от Chevrolet, на чийто щанд на изложението може да бъде открит моделът Chevrolet Trax. Още преди изложението вече 10 автомобила от този модел са били договорени за продажба, добавиха от компанията. Посетителите на щанда на Opel пък плакнаха очи в компактния кросоувър Opel Mokka. Една от премиерите на изложението също предизвика особен интерес, като отново става дума за градска SUV кола - Peugeot 2008.

Монитор: Орешарски предлага нов шеф на ДАНС

„Приемам заявлението на господин Делян Пеевски да се оттегли от председател на ДАНС, което бе съгласувано с мен и ръководителите на политическите партии БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и Лютви Местан, като проява на отговорност и зрялост в създалата се ситуация." Това заяви вчера премиерът Пламен Орешарски в писмо, разпространено до медиите от пресслужбата на Министерския съвет. То бе в отговор на изразената по-рано през деня готовност на Пеевски да не заема поста, на който бе избран от парламента в петък.

Преса: Втори ден на протести

Втори ден продължиха протестите срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, въпреки че днес той обяви оттеглянето си. Хиляди се събраха отново на протест на площад "Независимост" пред Министерски съвет в София. Протестиращите скандират: "Долу ДПС", "Оставка", "Мафия", "Избори". Те са издигнали и плакат, на който пише: "Пеевски след Цветанов, като Берия след Сталин". Протестиращите носят и други плакати, един от тях е с надпис: "Свобода на словото и върховенство на закона". Протестиращите обесиха чучело на площад "Независимост". На бесилото пише: "Не ядосвайте народа". На чучелото има шаржове на Лютви Местан и Делян Пеевски. На единия от тях пише "DANS with me".

Развява се българският трибагреник. Има и плакат, на който пише "0% търпимост". Хората скачат в знак на протест. В един момент по време на протеста се появиха младежи, които носеха бели тениски. На тях пишеше: "Животинска ферма" и имаше и голи колажи, на които пише "Последен ДАНС". Забелязват се хора от старите лица на СДС, има протестиращите и от Движение "България на гражданите" и от ДСБ. На площада има и много млади хора, дори и деца.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини