Пеевски пое ДАНС. Пребиха Люба Кулезич. Вестниците в събота

„Дума": Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Парламентът избра вчера депутата от ДПС и управител на медийна империя Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Решението предизвика бурна реакция в цялата страна и мощен скандал в парламентарната зала. Началото на пленарното заседание закъсня поради отсъствието на ръководството на НС и на депутатите от Коалиция за България. Към 9,15 часа депутатите на БСП започнаха един по един да се появяват в залата. След тях влезе Михаил Миков заедно с премиера Пламен Орешарски, който изненадващо обяви, че предлага Пеевски за председател на ДАНС. Думите му бяха посрещнати с мълчание отляво и с освирквания и негативни възгласи от ГЕРБ, които напуснаха залата. След първоначалната суматоха все пак беше осигурен кворум и заседанието започна. Като "стъпка от цялостния процес на реформиране на специалните служби" определи Орешарски оглавяването на ДАНС от Делян Пеевски. В хода на по-нататъшното развитие на реформата в сектора премиерът съобщи, че възнамерява да предложи и промяна в структурата на МС и възлагане на вицепремиерски функции на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Орешарски бе категоричен,че Пеевски e "удачен избор".

„Стандарт": Хиляди на протест

Хиляди се събраха на протест пред Министерския съвет вчера следобед. Той бе организиран в социалните мрежи след избора на парламента на нов шеф на ДАНС. В началото на митинга протестираха около 300 души. Към 20 часа обаче броят им стигна близо 10 000. В същото време bTV съобщи, че подобни протести има в още няколко града в страната.

Пред Министерски съвет гневни мъже викаха и надуваха свирки, скандираха "оставка" и развяваха българския флаг. Недоволството преминаваше мирно до 20 ч. Част от протестиращите обаче хвърляха димки.

„Стандарт": До края на годината: 4 млн. от Дунав мост II

4милиона лева. Такива приходи от такси очаква страната ни до края на годината от Дунав мост 2. До Нова година според прогнозите по новото съоръжение ще преминат над 100 000 автомобила. Годишно пък се очаква моста да прекосяват 416 000 превозни средства и 4000 влака. Капацитетът на моста ще бъде достигнат според експертите през 2030 г., когато през него ще минават стотици хиляди автомобили и над 8000 влака.

Дунав мост 2 заработи точно в полунощ вчера. Първи обаче го прекосиха премиерите на България и Румъния Пламен Орешарски и Виктор Понта. "Моментът е исторически", каза Понта след откриването и покани колегата си на разговор на четири очи. Преди това стотици гости очакваха прерязването на лентата на новото съоръжение. С 35 минути закъсня за откриването на Дунав мост 2 премиерът на Румъния. 10 минути преди обявения час пък - 16,30, в основите на моста на българския бряг дойдоха председателят на Народното събрание Михаил Миков и премиерът Пламен Орешарски. В 17,07 часа ритуалът все пак започна. Мостът бе осветен от местни свещеници, водени от патриарх Неофит.

„Труд": 237 млн. евро от ЕС са заложени на карта

България може да загуби 237 млн. евро до края на годината от еврофондовете, заяви вчера в парламента вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Средствата, които трябва да бъдат усвоени до 31 декември т.г., са точно 1 038 000 000 евро.

От общата сума, която има опасност да загубим, 30 млн. евро са по програма "Околна среда". По "Регионално развитие" са рискови между 73 и 123 млн. евро, по "Конкурентоспособност" - 50 млн. евро, по "Административен капацитет" - 50 млн. евро, а по Програмата за развитие на селските райони - 100 млн. евро. Риск от загуба на средства не съществува единствено по програма "Транспорт".

„24 Часа": Люба Кулезич пребита от неизвестен

Телевизионната водеща Люба Кулезич е била нападната и пребита от неизвестен, съобщи БНР.

Инцидентът е станал на столичния булевард "Цар Борис Трети".

Журналистът от Нова Телевизия e била ударена в лицето, научи бTV. Кулезич е приета в "Пирогов", потвърдиха от лечебното заведение. Оттам добавиха, че състоянието и е тежко.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини