Бай Адил изработва уникални картини от дърво

Бай Адил Мюмюн от Ардино е майстор-дърворезбар. Намираме го в работилницата му, която се намира в първия етаж на къщата му в ул. „Орлови скали”. Остави за няколко минути работата и поседнахме отвън на раздумка.

Всичко с дърворезбата започнало преди 30 години в родното му село Контил, Джебелско, когато за първи път направил дървена рамка за гоблен. Сега самоукият дърводелец изработва в ателието си картини на исторически забележителности и паметници на културата. При работата си използва снимки на обекта и богатото въображение, което има. Той не дава и дума да се издума за продажба им. „Това е нещо безценно. Не ги продавам. Подарявам ги само на приятели и ценители”, твърди той. За свои най-добро произведения, майсторът признава картините с борови клонки на уникалната забележителност и символа на община Ардино Дяволския мост, както и Тракийското светилище Орловите скали. Досега е направил над 10 дървени картини на Дяволския мост. Подарил ги е на синовете си Рейхан и Зеки, които живеят повече от 20 години в шведския град Гьотеборг. „Винаги съм се възхищавал от този мост. От архитектурна гледна точка той е нещо уникално и много красиво”, казва възрастният ардинeц.

Бай Адил има и друго хоби – да изработва уникални пана от камъни. На стената на къщата си той е творил Дяволския мост, както и Тракийското светилище Орловите скали.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини