Война за ОЦК, пускът на завода се превръща в химера

Валентин Манев

Истинска вмойна се разгаря за ОЦК между доскорошният собственик Валентин Захариев и новият стопанин фирма “Хармони 2012”. Генералното сражение е за цинкосъдържащи и оловносъдържащи полупродуекти, които могат да се ползват за суровина. Стойността им възлиза на около стотина милиона лева. По документи се водят на акционерното дружество ОЦК-АД, чийто мажоритарен собственик все още е Захариев. Според изпълнителният директор на дружеството Валентин Манев “Хармони 2012” иска да сложи ръка на планините от суровина на площадката на завода, без да ползва законови методи.

Войната избухна на 10 юни, когато новите собственици приканиха старите да напуснат административната сграда на предприятиете за двадесет и четири часа. От ОЦК-АД все още държат двадесет души на щат и шестима на граждански договор, които обслужват бивши работници и готвят финансови отчети,тъй като ОЦК- АД е публично дружество на фондовата борса. На 11 юни сутринта охраната от “Селена” не пуска хората на Захариев в отредените им по споразумение с “Хармони 2012” офиси. Така новите стопани слагат ръка и върху шестдесет годишния архив на ОЦК -АД. Те лишават от възможности за контрол върху камарите от суровина техните собственици.

Изпълнителният директор на ОЦК-АД Валентин Манев сезира Районна прокуратура за самоуправство на “Хармони 2012”. В прессъобщение до медиите Хармони 2012 твърди същото за хората на Захариев.

От ОЦК-АД заявават категорично, че ще си търсят правата в съда. Те ще направят и инвентаризация на собствените си активи на площадката на предприятието.

Съдебната битка ще отложи за неопределено време плановете за пускане на цинковия завод. Не е изключено също в скоро време дружеството ОЦК-АД да бъде обявено в несъстоятелност.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини