Безплатни изследвания за хепатит в Кърджали

Днес на площада пред сградата на данъчна и паспортна служба в град Кърджали ще се проведат безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C. Всички желаещи ще могат да се изследват в часовия интервал от 12:00 до 17:00 ч., като приемът ще е без предварително записване.

Изследванията ще се провеждат в мобилен кабинет, като скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на НСБХ „Хепасист“, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени печатни информационни материали за заболяването

Безплатните изследвания са част от мащабна скринингова и информационна кампания, стартирана от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ на 17 май 2013 г. Кампанията обхваща седем от най-големите градове на България, като в София и Благоевград вече бяха проведени скринингови акции, по време на които бяха изследвани над 400 души и бяха открити три случая на хепатит B и три на хепатит C.

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с вирусните хепатити, може да получите на сайта на НСБХ „Хепасист“ www.hepasist.org, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)

Повече от 500 милиона са хората, живеещи с вируса на хепатит В и хепатит С – число, което 10 пъти надскача броя на хората, болни от СПИН, в световен мащаб. Хепатит В и хепатит С могат да доведат до хронично възпаление на черния дроб – хроничен хепатит.

Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения: ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и хепатит С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

По неофициални данни, в България живеят около 500 000 души с вируса, като голяма част от тях не знаят за своето здравословно състояние, поради липсата на ясни симптоми за заболяването, ето защо наличието на подобни публични скринингови акции е от изключително значение, тъй като те дават възможност на максимално голям брой хора по бърз и достъпен начин да установят своя статус, а ако са заразени – да им бъдат оказани съдействие и подкрепа за подобряване на здравословното им състояние

Източник: http://www.az-jenata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини