„Кърджали Хабер” отпразнува 7 години от създаването си

Вестник „Кърджали Хабер” (Новини от Кърджали) отпразнува в сряда седмата си годишнина с празничен коктейл в ресторант "Парадайс" . Рожденият ден на вестника бе уважен от генералния консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи и председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед. Тук бяха още кметове на общини от областта и спонсорите на вестника Кадир Кърджъ, Бахар Палова, Сейхан Мехмед и Абдулах Шефки.

Собственикът на „Кърджали Хабер” Мюзекки Ахмед запозна гостите с историята на изданието. Той подчерта, че началото е поставено през май 2006, когато е създаден информационен сайт на два езика – турски и български. През 2007 г.започва да излиза и печатното издание. Първите години е месечник, а в момента излиза един път седмично на турски език, който се разпространява в цялата страна. Тиражът му е над 2 000 абонамента. „Целта ни е да дадем обективна информация за обществено-политическия, икономическия и културен живот както в региона, така и в страната. Имаме читатели от Америка до Китай. За всеки работен ден в информационния сайт на изданието се публикуват най-малко 6 новини от региона. През миналата година сайтът е  посетен от над 1 000 000 души, предимно изселници от България, които живеят в различни краища на света”, заяви Мюзекки Ахмед. Той изказа сърдечните си благодарности на спонсорите на изданието.

В поздравителното си слово Шенер Джебеджи заяви, че седем години не са малко време за една медия, особено печатна. Седем години са голям успех за вестник „Кърджали Хабер”. В Турция има една поговорка „Както си на 7, така си и на 70”. Вестник „Кърджали Хабер” е една марка. Надявам се, тази марка да запази своята стойност  през следващите десетилетия и да бъдете един от символите на българските турци. Поздравявам издателския ви екип. Надявам се с всеки изминат ден да продължите в същия дух издателската си линия, защото вие сте един архив за бъдещите поколения”, изтъкна Шенер Джебеджи. Той подчерта още, че турската етнос у нас освен от печатни издания, се нуждае и от радио и телевизия. „Надявам се тези пропуски заедно да преодолеем в бъдеще, защото медията е един от показателите, че в България живеят стотици хиляди турци”, каза още Джебеджи.

От името на всички свои колеги от областта и от името на областния лидер на ДПС Бахри Юмер (който поради здравословни причини не успя да участва в коктейла) кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис връчи на Мюзекки Ахмед плакет и грамота за дългогодишно отразяване на проблемите, постиженията и перспективите на областта. Кърджалийският градоначалник сподели, че през тези 7 години изданието се е доказал както в областта, така и в страната с обективното отразяване на новините на турски език. „„Кърджали Хабер” е най-пряката връзка с региона с кърджалийците, които живеят извън пределите на страната. С едно  кликване на мишката те стават съпричастни с ежедневието на съгражданите си”, заяви инж. Хасан Азис.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини