2 °C

ФИ.КОМ 6

Мюсюлмани от област Кърджали посетиха Томбул джамия

Районно мюфтийство – Кърджали организира двудневно посещение до Шумен, Разград и Русе.Групата водена от Районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед бе съставена от мюсюлмани от различните краища на областта. Повечето отиваха за първи път и получиха пълна информация за историята с факти и дати на всяко място и легендите свързани с него.Групата остана очаровани от архитектурните забележителности на Шумен. Впечатли ги архитектурата на Шериф Халил Паша /Томбул/ джамия и Средното ислямско училище /Нювваб/ в Шумен, където отправиха петъчната си молитва. Според преданията точно бащата на Шериф Халил Паша e отправил към него прословутата фраза „Не казах, че не може паша да станеш. Казах, че човек не може да станеш...“ След като, за да докаже на баща си, че е станал голям човек е заповядал на войниците си да го доведат при него.По-късно кърджалийската група посети Централната джамия и известната забележителност на Разград - Джамията "Ибрахим паша". Ибрахим паша е известен у нас и от излъчвания сериал "Златният век", като Чужденеца /Паргалъ/.Джамията "Ибрахим паша" е една от най-големите и красиви джамии в нашата страна, втора по големина след тази в Шумен и трета - на Балканския полуостров.Изграждането и започва около 1530-1535 г. със средства на великия везир Ибрахим паша. След неговата смърт през 1536 г. строителството е преустановено и джамията остава недовършена. През 1616 г. това дело завършва Махмуд паша.
От 1967 г. джамията "Ибрахим паша" е обявена за паметник на културата с национално значение, с архитектурна стойност.Към настоящия момент обаче джамията е затворена за посетители и вярващи и от 30 години не е реставрирана. Джамията Ибрахим паша в Разград, e включен в каталога на ЮНЕСКО, като 3-тата по големина джамия на Балканите.През втория ден кърджалийската група посетиха забележителностите на град Русе и се наслади на красивата гледка на река Дунав.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини