София скочи срещу кабинета "Орешарски"

Над 300 души се включиха днес в 4-часов протест в столицата срещу правителството на Пламен Орешарски. Исканията на протестиращите бяха както за оставката на новото правителство, така и за касиране на изборите от 12 май и провеждане на нови парламентарни избори. Протестът беше организиран в социалната мрежа Фейсбук, като към него се присъединиха и от Сдружението „Гражданска лига на България". Сборен пункт в 12 ч. бе площадът пред Народното събрание. Оттам хората тръгнаха на шествие, както беше заявено по-рано на страницата на протеста във Фейсбук. Протестиращите минаха покрай централите на БСП и ДПС, където полицейското присъствие беше изключително засилено. По пътя си хората преминаха и покрай Министерски съвет, където освиркаха сградата и скандираха "оставка". Накрая шествието, в което не бяха останали много хора, завърши на езерото „Ариана" на Орлов мост. Протестиращите носеха плакати "Не искаме правителство на енергийната мафия" и „Не" на политическия Франкенщайн - БСП, ДПС, "Атака".

Те скандираха "Оставка" и "Червени боклуци". Въпреки че днешният Национален протест беше обявен като неполитически обвързан, имаше и такива, на чиито плакати пишеше "Герберисти, 2 милиона българи се гордеем с вас".

„Виждаме просто, че държавата отива към пълна разруха и искаме промяна. Под промяна имам предвид нови хора в правителството или да се върне старото правителство, защото те очевидно правеха някакви реформи, каквото и да бяха те", разказа един от протестиращите.

Друг пък обясни, че се е включил в протеста, защото не искал „комунисти и турци повече да управляват" съдбите на хората.

„Това правителство е наредило такъв дневен ред, че ако изпълнят и половината от него, ще се загробим за поне 50 години - като започнете с „Белене" и свършите с „Белене", заяви жена от протеста.

Протестиращите определиха правителството като зависимо от олигархични интереси и заявиха, че протестите ще продължат.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини