Творецът Нуреддин Мехмед е „Мултикултурният човек” на Кърджали,зачетоха го всички етноси

Награждаването

Доаенът на театралната сцена в Кърджали и депутат от Великото народно събрание Нуреддин Мехмед бе удостоен със званието „Мултикултурния човек” на церемония, която събра хора от различни етноси в артгалерия „Кръг”. Статуетка и диплом му връчи лично кметът на града Хасан Азис. Наградата и званието са признание на десетилетните усилия на Нуреддин Мехмед за развитие на хармонични отношения между представители на различни общности в столицата на Източните Родопи.

   Званието „Мултикултурният човек” се връчва за първи път по инициатива на Артдвижението „Кръг”, което работи в тясно сътрудничество с община Кърджали. Желанието на учредителите на тази награда е нейни носители да бъдат хората работещи за комшулука в града край Арда. Връчването положи началото на Шестото поредно издание на инициативата „Мултикултурния град”, която се провежда под патронажа на кмета на Кърджали Хасан Азис.  Награждаването бе съпроводено с откриването на изложба с фотоси от постановки на местния турски театър, в които е участвал Нурредин Мехмед. Общо пиесите са над 50. Председателят на фондация „Кръг”Радост Николаева оповести, че се събират още фотоси от наши изселници, които ще бъдат оформени в архив. Той ще послужи за изложба,когато се чества юбилей на турския театър през 2020 г.

  Радост Николаева отбеляза, че Нуреддин Мехмед е свързан с много любов с Кърджали. Той поставя въпроса,доколко човекът на изкуството влияе върху развитието на своя град. Според нея с наградата „Мултикултурния човек” ще зададем модели на поведение на младите хора в Кърджали.

   В словото си кметът Хасан Азис подчерта, че мултикултурният град предполага мултикултурни хора. Такива има много в Кърджали.Особено често се срещат те сред хората на изкуството. Тази награда е реверанс към хората, които правят града ни пъстър, подчерта градоначалникът. Хасан Азис отбеляза,че е богатство за един ръководител да има такъв мъдър човек като Нуреддин Мехмед до себе си.

   Нуреддин Мехмед благодари на присъстващите,затова,че са го почели. Едно бебе,като се роди,за която пола се хване,от този род е. Радвам се че мога да бъда полезен на моя народ, сподели Нуреддин Мехмед. Тази награда ме кара да се чувствам личност между гражданите на Кърджали, посочи театралът.

Георги Кулов

Изложбата
Цветята
Церемонията
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини