Нови сблъсъци в Истанбул

В Турция недоволството срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган не стихва.

Докато международните медии са съсредоточени върху случващото се на централния площад "Таксим”, в един от крайните квартали на Истанбул се състояха нови сблъсъци между полиция и демонстранти, съобщи btvnews.
С коктейли "Молотов” и камъни жителите на крайния квартал "Гази” изразиха недоволството си срещу управлението на Ердоган. Полицията им отвърна със сълзотворен газ и водни оръдия. Има ранени демонстранти, но все още липсва официална информация колко точно са те.
Протестът тази нощ на площад "Таксим” започна с музика, но не турска, а френска - с оркестър, специално дошъл от Франция. Музикантите са отложили всичките си концерти през следващите 2 седмици, за да могат да подкрепят протеста в Истанбул.
И тази нощ десетки хиляди се стекоха на площада, за да пожелаят свобода и демокрация в Турция. Една определена група обаче направи особено впечатление на "Таксим”. Феновете на трите футболни гранда в Турция бяха ръка за ръка заедно срещу Ердоган.
Макар от няколко дни полицията да стои далеч от площада, наоколо все още работят пунктовете с доброволци, които са в готовност да окажат първа помощ или да нахранят гладните и изтощени демонстранти.
Отсъствието на униформените накараха мнозина да кръстят площад "Таксим” и Парк "Гези” - "Градът на свободата”.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини