Законно остъклен балкон - как законът го иска, докато кризата ни стиска

Срокът за узаконяването на незаконните строежи изтича на 26 ноември т.г., а подадените до момента в Общината молби са едва десетина. Това съобщи Пламен Йончев, директорът на дирекция "Управление на общински активи". От тях 3 са за остъклени балкони.

Съгласно Закона за устройстов на територията, незаконните строежи, извършени след 26 юли 2003 г., трябва или да се узаконят, или да бъдат премахнати. 

Какво трябва да направят гражданите, за да узаконят остъклените си балкони, които също попадат в категорията?

С последните промени в ЗУТ от м.г. периодът на търпимост бе удължен от 1987 г. до 2001 г. Остъклените до 31.03.2001 г. балкони вече са търпими строежи и не е необходимо нито да се декларират, нито да се предприемат стъпки по тяхното узаконяване. Те не подлежат на премахване, а собствениците им не дължат такси, нито пък ще им бъдат налагани глоби.

За тези, които са остъклили балконите си между 31.03.2001 г. и 25.07.2003 г. е предвидена възможност те да бъдат заявени за узаконяване. За издаване на Актове за узаконяване се дължи такса за извършване на административна услугата от общинската администрация.

Ако незаконният строеж е направен след юли 2003 г., той подлежи на узаконява или се премахва, но се заплаща и санкция. Законът е категоричен, че узаконяването (за строежите 6-та категория, каквито са и остъклените балкони) започва едва след плащане на глоба, която е от 1 000 до 5 000 лв. за физически лица и от 5 000 лв. до 20 000 лв.за юридически.

След изтичането на срока за узаконяване - 26 ноември 2013 г., недекларираните строежи поднадлежат на принудително премахване. 

Според експерти в бранша обаче солидният размер на глобата, която трябва да бъде платена при старта на процедурата за узаконяване на незаконни строежи (за направените след юли 2003 г.), е неадекватно висока за "лукса" да имаш законно остъклена тераса. В същото време едва ли строителният контрол ще пристъпи към премахване на преустроените балкони, защото подобна мярка рискува да нажежи до червено и без това настръхналото и с оголени нерви гражданство у нас.

Според тях проблемът би могъл да бъде най-лесно преодолян с промяна в нормативите, като остъкляването на тераса не се води строителство. Засега обаче то се води именно такова.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини