1 °C

Нов скандал! Министър Данов източвал социалната система на Франция

Последният избран за министър в кабинета „Орешарски” – арх. Иван Данов с ресор инвестиционно проектиране в новосъздаденото ведомство, е източил близо 15 000 евро от социалната система на Франция. Това съобщава сайтът „Биволъ”, позовавайки се на документи от френското Бюро по труда, които прилага в публикацията си.
Назначението на арх. Данов бе първата рокада в кабинета "Орешарски" още преди да бъде гласуван. Това се наложи заради връзката на предишния номиниран за поста Калин Тихолов със скандала „Дюнигейт” от началото на 2013 г. и с подробния устройствен план за застрояването на Несебър. За часовете, в които бяха извършени първите персонални промени в тогавашния проектокабинет, обаче не е излязло наяве миналото на Данов като безработен във Франция, пише „Биволъ”.
Той се регистрира във френското Бюро по труда в Париж с адресна регистрация при свои познати в града, след като губи работата си в архитектурното бюро Juvenelle, Bar sur Seine, Troyes. Там той работи през 2003 г. и 2004 г. Пред „Биволъ” собственикът на фирмата описва арх. Данов като добър професионалист и обяснява, че го е освободил заради рязък спад в поръчките.
В продължение на девет месеца – от октомври 2004 г. до юни 2005 г., арх. Данов получава помощи като безработен в размер на 60,03 евро на ден, нарушавайки драстично френското законодателство в тази сфера. Той източва неправомерно общо 14 707,50 евро от солидарния фонд на френските трудещи се.
Според закона във Франция всеки месец безработният трябва да декларира, че е на разположение и си търси работа. Той е длъжен да уведоми Бюрото по труда за отсъствие, по-дълго от 7 дни, а ако остане в чужбина повече от пет седмици, автоматично трябва да бъде лишен от помощи. В периода, в който Иван Данов получава компенсации за безработни, той прекарва във Франция едва 17 дни, уточнява изданието.
На 24 септември архитектът получава писмо от властите, с което е уведомен, че влиза в системата за безработни на 29 септември. Точно на тази дата той заминава обратно за България. В края на октомври се явява на интервю за работа в Париж, където остава до 6 ноември 2004 г. Връща се във Франция за на 29 март 2005 г. за четири дни и за още седем на 20 април.
Връщайки се в България, арх. Данов си намерил друга работа, после започнал да преподава в УАСГ, където бил асистент преди да замине за чужбина през 90-те години.
Справка на „Бивол” във фирмените регистри показва, че на 10 март арх. Иван Евгени Данов е регистрирал фирмата „Данов и партньори”. В автобиографията си, публикувана на сайта на Министерския съвет, новият министър сам посочва, че от 2005 г. е управител на фирмите „Данов и партньори” и „Данов дизайн”.
Според френското законодателство, ако безработният започне работа – във Франция или в чужбина, е длъжен да декларира промяната и съответно да спре да получава помощи за безработни от датата на постъпване на работа.
Това означава, че арх. Данов е преподавал и създавал бизнес в България, докато пред властите във Франция е твърдял, че живее в Париж и е безработен, изтъква „Биволъ”. Френският наказателен кодекс предвижда за това престъпление пет години затвор и 375 000 евро глоба. Заради миналата 5-годишна давност новият български министър не е заплашен с лишаване от свобода, отбелязва сайтът.
Давностният срок за измамата обаче е 10 години и Франция може да го осъди да върне получените неправомерно пари заедно с лихвите и солидна глоба, посочва още „Биволъ”.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини