Нов скандал! Министър Данов източвал социалната система на Франция

Последният избран за министър в кабинета „Орешарски” – арх. Иван Данов с ресор инвестиционно проектиране в новосъздаденото ведомство, е източил близо 15 000 евро от социалната система на Франция. Това съобщава сайтът „Биволъ”, позовавайки се на документи от френското Бюро по труда, които прилага в публикацията си.
Назначението на арх. Данов бе първата рокада в кабинета "Орешарски" още преди да бъде гласуван. Това се наложи заради връзката на предишния номиниран за поста Калин Тихолов със скандала „Дюнигейт” от началото на 2013 г. и с подробния устройствен план за застрояването на Несебър. За часовете, в които бяха извършени първите персонални промени в тогавашния проектокабинет, обаче не е излязло наяве миналото на Данов като безработен във Франция, пише „Биволъ”.
Той се регистрира във френското Бюро по труда в Париж с адресна регистрация при свои познати в града, след като губи работата си в архитектурното бюро Juvenelle, Bar sur Seine, Troyes. Там той работи през 2003 г. и 2004 г. Пред „Биволъ” собственикът на фирмата описва арх. Данов като добър професионалист и обяснява, че го е освободил заради рязък спад в поръчките.
В продължение на девет месеца – от октомври 2004 г. до юни 2005 г., арх. Данов получава помощи като безработен в размер на 60,03 евро на ден, нарушавайки драстично френското законодателство в тази сфера. Той източва неправомерно общо 14 707,50 евро от солидарния фонд на френските трудещи се.
Според закона във Франция всеки месец безработният трябва да декларира, че е на разположение и си търси работа. Той е длъжен да уведоми Бюрото по труда за отсъствие, по-дълго от 7 дни, а ако остане в чужбина повече от пет седмици, автоматично трябва да бъде лишен от помощи. В периода, в който Иван Данов получава компенсации за безработни, той прекарва във Франция едва 17 дни, уточнява изданието.
На 24 септември архитектът получава писмо от властите, с което е уведомен, че влиза в системата за безработни на 29 септември. Точно на тази дата той заминава обратно за България. В края на октомври се явява на интервю за работа в Париж, където остава до 6 ноември 2004 г. Връща се във Франция за на 29 март 2005 г. за четири дни и за още седем на 20 април.
Връщайки се в България, арх. Данов си намерил друга работа, после започнал да преподава в УАСГ, където бил асистент преди да замине за чужбина през 90-те години.
Справка на „Бивол” във фирмените регистри показва, че на 10 март арх. Иван Евгени Данов е регистрирал фирмата „Данов и партньори”. В автобиографията си, публикувана на сайта на Министерския съвет, новият министър сам посочва, че от 2005 г. е управител на фирмите „Данов и партньори” и „Данов дизайн”.
Според френското законодателство, ако безработният започне работа – във Франция или в чужбина, е длъжен да декларира промяната и съответно да спре да получава помощи за безработни от датата на постъпване на работа.
Това означава, че арх. Данов е преподавал и създавал бизнес в България, докато пред властите във Франция е твърдял, че живее в Париж и е безработен, изтъква „Биволъ”. Френският наказателен кодекс предвижда за това престъпление пет години затвор и 375 000 евро глоба. Заради миналата 5-годишна давност новият български министър не е заплашен с лишаване от свобода, отбелязва сайтът.
Давностният срок за измамата обаче е 10 години и Франция може да го осъди да върне получените неправомерно пари заедно с лихвите и солидна глоба, посочва още „Биволъ”.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини