Отбелязваме Световния ден на околната среда

РЗИ-Кърджали отбелязва Световният ден на околната среда - 5 юни, като акцентира върху повишаване информираността на младите хора по проблемите на околната среда. На всички учебни заведения в област Кърджали е предоставена презентация, съдържаща информация как всеки от нас може да допринесе за намаляване въздействието върху околната среда от производството на храна чрез минимизиране на хранителните отпадъци. Презентацията е публикувана на сайта на инспекцията.

В навечерието на този ден студенти от специалност „Екология и опазване на околната среда” към ПУ”Паисий Хилендарски” - филиал „Любен Каравелов” и Медицински университет в Плевен посетиха Трансграничния изследователски център „Околна среда и здраве” в инспекцията. Бъдещите специалисти споделиха предложенията си за подобряване състоянието на околната среда. Като най-приоритетни мерки бяха посочени следните: да има контейнери за разделно събиране на отпадъците; да се построи фабрика за рециклиране на битовите отпадъци; да има повече озеленяване в градовете; да има строг контрол върху промишлените предприятия, които замърсяват атмосферния въздух; да има контрол върху водите и хората да използват по-рационално питейната вода; премахване на старите автомобили. Един от изводите на бъдещите еколози е: „Най-важно е човечеството да се научи да пази природата, манталитета на българина да се подобри и културата му да е на Европейско ниво. Трябва да опазим водите, въздуха и всички природни дадености, защото и ние сме част от природата, а не тя да ни е подвластна. Така, ако ние се грижим за нея, тя ще ни се отблагодари.”

Световният ден на околната среда е ежегодно събитие под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязването му започва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието на международната общност към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие.

Световният ден на околната среда - 5 юни, се чества тази година под мотото THINK∙EAT∙SAVE (ПОМИСЛИ∙ЯЖ∙СПЕСТИ). Повече за кампанията можете да научите от сайта на РЗИ и сайта: http://www.unep.org/wed/.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини