8 °C

Отпочна сезонът на лапни шараните, ред е на баир будалите

Най-много шум се вдига около Перперикон

След като в събота бе открит сезонът на шараните и въдичарите вече клечат край язовирите, се отпуши и сезонът на археологическите фоерверки, който тегли на талази към Източните Родопи туристи от цяла България, та дори и от чужбина. Вълната сътвори вицове като този, че най-много се лъже преди избори, преди секс и след риболов и след археологическия сезон. Българските имитатори на Индиана Джоунс тази година зарибяват баир будалите,както жаргона определя туристите със сензационните си прозрения преди още да са ударили и една кирка в местните старини. Тези дни роден археолог с епизодично присъствие в Родопите обяви за уникално свое откритие тракийския скален комплекс при село Ангел войвода, на границата с Кърджалийска област. По подобие на един самозван професор и той стана познавач на мегалитните паметници на древните траки. Няма нищо лошо да се вдига шум около археологическите паметници и да се привличат туристи. Проблемът е, че тези паметници са надлежно документирани и описани в програма “Археологическа карта на България”, която Министерството на културата осъществи през 1992-1993 г. От тогава изтече много време. Отидоха си светила в българската археология като проф.Велизар Велков,проф.Теофил Иванов, проф.Димитър Овчаров. Те държаха не само на научната интерпретация на откритите находки и обекти, но и на професионалната етика.Днес техните наследници безцеремонно ни заливат с измишльотини. В Източните Родопи бяха открити скални хора, нещо като подобие на снежния човек Йети, който никой не е виждал. По морето откриха Ноевия ковчег, мощите на Йоан Предтеча, дори русалка. Да не говорим за модата на вампирите, която тръгна като епидемия.

Вярно е ,че като отидем като туристи в чужбина ни замаяват с балкончето на Жулиета, къщата на Дева Мария, изворът на Клеопатра. Става дума обаче за сръчни рекламни агенции, които продават туристически продукт. Нито един уважаващ себе си археолог не би застанал зад подобни твърдения. Тук е точно обратно. Археолозите говорят, рекламистите мълчат.

Причината е проста. Колкото повече шум вдигат в медиите археолозите , толкова са повече шансовете да откопчат пари за разкопки от Министерството на културата. От тези средства има не само за работниците, но и за тях. Естествено за социализация на обектите, които да станат достъпни за туристи не се мисли. Затова изглеждат като разораната целина. И всяка година баир будалите дават жертви-я счупена ръка,я счупен крак.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020
Последни новини