Отпочна сезонът на лапни шараните, ред е на баир будалите

Най-много шум се вдига около Перперикон

След като в събота бе открит сезонът на шараните и въдичарите вече клечат край язовирите, се отпуши и сезонът на археологическите фоерверки, който тегли на талази към Източните Родопи туристи от цяла България, та дори и от чужбина. Вълната сътвори вицове като този, че най-много се лъже преди избори, преди секс и след риболов и след археологическия сезон. Българските имитатори на Индиана Джоунс тази година зарибяват баир будалите,както жаргона определя туристите със сензационните си прозрения преди още да са ударили и една кирка в местните старини. Тези дни роден археолог с епизодично присъствие в Родопите обяви за уникално свое откритие тракийския скален комплекс при село Ангел войвода, на границата с Кърджалийска област. По подобие на един самозван професор и той стана познавач на мегалитните паметници на древните траки. Няма нищо лошо да се вдига шум около археологическите паметници и да се привличат туристи. Проблемът е, че тези паметници са надлежно документирани и описани в програма “Археологическа карта на България”, която Министерството на културата осъществи през 1992-1993 г. От тогава изтече много време. Отидоха си светила в българската археология като проф.Велизар Велков,проф.Теофил Иванов, проф.Димитър Овчаров. Те държаха не само на научната интерпретация на откритите находки и обекти, но и на професионалната етика.Днес техните наследници безцеремонно ни заливат с измишльотини. В Източните Родопи бяха открити скални хора, нещо като подобие на снежния човек Йети, който никой не е виждал. По морето откриха Ноевия ковчег, мощите на Йоан Предтеча, дори русалка. Да не говорим за модата на вампирите, която тръгна като епидемия.

Вярно е ,че като отидем като туристи в чужбина ни замаяват с балкончето на Жулиета, къщата на Дева Мария, изворът на Клеопатра. Става дума обаче за сръчни рекламни агенции, които продават туристически продукт. Нито един уважаващ себе си археолог не би застанал зад подобни твърдения. Тук е точно обратно. Археолозите говорят, рекламистите мълчат.

Причината е проста. Колкото повече шум вдигат в медиите археолозите , толкова са повече шансовете да откопчат пари за разкопки от Министерството на културата. От тези средства има не само за работниците, но и за тях. Естествено за социализация на обектите, които да станат достъпни за туристи не се мисли. Затова изглеждат като разораната целина. И всяка година баир будалите дават жертви-я счупена ръка,я счупен крак.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини