Филм за българските диви коне тарпани

Софи Диа Пегрум и Джен Милър от Horsefly Films започват работа над филма си за българските диви коне тарпани. Двете вече се завърнаха в САЩ след шестдневни снимки през май в Източните Родопи, където през 2011 бяха заселени тарпаните.

„Българските тарпани“ ще бъде най-новият филм в текущата им документална поредица за редките коне.

“Не бяхме сигурни какво можем да очакваме от тези коне. Веднага обаче бяхме впечатлени от невероятната привлекателност на планината, изоставените села, отстъпващи пред силата на природата и страхотната първична красота на тарпаните. Беше вълнуващо да видим групата тарпани, възстановка на древни коне, които свободно се носят по склоновете“, разказват Софи и Джен.

Двете са особено благодарни на колегите ни в проекта Христо Христов, НТЗ-координатор по дива природа и Десислава Костадинова, които са им дали възможност за "рядък и задълбочен поглед върху проекта за българските тарпани."

“Ние сме много въодушевени да започнем работа по монтажа на филма. Това е дълъг процес, за да може от многото метри кинолента и стотиците снимки да бъде изваяна красива история. Но това за нас е и труд, изпълнен с любов, за да разкажем на хората по цял свят историята на тези уникални коне. Това ще е един поучителен разказ за света на редки породи еднокопитни животни, а "възкресението" на изчезналите тарпани ще е особено впечатляващо в нашата филмова поредица и за почитателите на коне ", допълват Софи и Джен.

Екипът на Horsefly Films очакват работата по редактирането и монтажа да им отнеме 6-8 месеца, след което филмът им ще бъде на разположение на DVD и евентуално в ефир: на фестивали и по телевизии. За да разкажат пълната история на тапаните и да завършат филма окончателно, Софи и Джен са снимали полския конник в Полша, а през юли ще пътуват до Готланд, Швеция, за да снимат Готландското пони, близък родственик на оригиналния кон тарпан.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини