Три пъти гласуват Орешарски за премиер

Парламентът избра за премиер Пламен Орешарски на три пъти. Технически гафове наложиха изборът му да се прегласува. В крайна сметка той стана министър-председател, след като в гласуването участваха 217 депутати, "за" бяха 120, против 97, въздържали се няма. Тоест - депутатите на Волен Сидеров не участваха гласуването и осигуриха по-малко изисквано мнозинство за избор на премиер от 109 гласа.
Причина за прегласуването стана депутатът от ГЕРБ Румен Миланов, който при първото гласуване се оказа, че се е объркал и без да иска е дал рамо на кабинета "Орешарски". Той обясни реакцията си и в лично обяснение от трибуната. В крайна сметка народният избраник коригира вота си при последното гласуване.
Технически проблем в системата за гласуване забави втория опит. Наложи се бившата здравна министърка Десислава Атанасова от ГЕРБ да търси друг пулт, от който да даде вота си. По-късно със същите гласове беше избран и съставът на правителството, както и предложените структурни промени в Министерски съвет. Точно в 13.37ч. министрите положиха клетва, а две минути по-късно заседание приключи.

Източник: http://www.dartsnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини