6 °C

Д-р Мухтаров:Антибиотиците имат и тъмна страна,внимание!

Д-р Мухтаров

Антибиотиците са чудесни лекарства, на тях много хора дължат живота си. Разбира се, антибиотиците освен добрите си качества имат и тъмна страна и не винаги тяхното приложение води единствено до добри резултати. Като всяко лекарство те имат и доста странични ефекти. И тъй като антибиотиците са насочени срещу живи организми, както личи от името им, те унищожават както вредните, така и нужните бактерии. В цялото тяло на човека има бактерии, всички повърхности са покрити с бактерии, те са навсякъде около нас.

Големи колонии от бактерии виреят и в чревния ни тракт. И те са като в екшън, в две големи групи - на добрите и на лошите. Антибиотиците обаче, особено широкоспектърните, унищожават не само лошите, но и добрите бактерии, които имат отношение към здравето на човека. Така при определени обстоятелства при приложение на антибиотиците съотношението между бактериите в нормалната ни чревна флора може да се промени, да се унищожат добрите или пък да се разрастват прекалено колонии, чието място не е там. Те могат да предизвикат сериозни проблеми, включително и застрашаващи живота. Разбира се, това са редки състояния, но трябва да се имат предвид.

Сред най-честите странични ефекти на антибиотиците, особено при по-продължително приложение, е предизвикването на т.нар. асоциирана с приложение на антибиотици диария. Всеки трети или четвърти човек, който приема антибиотик, може да получи такава диария. Тя може и да няма връзка с общото здравословно състояние. Възможно е един, общо взето, здрав млад човек, който има ангина или абсцес на зъб, но по принцип е в добро общо състояние и няма придружаващи заболявания, да получи такава диария от прием на антибиотик. Тя най-често не е тежка и се изявява към края на курса, към петия - шестия ден или пък няколко дни след прекратяването на лечението и в повечето случаи преминава от само себе си. Но има и пациенти, при които продължава и може да наруши сериозно общото им състояние, ежедневния им комфорт.

Основната причина е унищожаването на добрите бактерии, които поддържат равновесието в червото. Разрастват се лошите, които започват да преработват хранителните вещества, като отделят други, токсични вещества. Те дразнят червото, засилват чревната перисталтика и това води до възникване на диария,. Нарушава се целия храносмилателен процес, защото добрите бактерии имат отношение и към процеса на храносмилането. Добрата новина е, че фармацевтичната индустрия произвежда синтетично получени колонии от добрите бактерии наречени пробиотици. Миналата година в издание на Американската медицинска асоциация бе публикувано много голямо проучване, включващо 12 хиляди души. То установява, че при 42 на сто от хората, които са приемали пробиотици едновременно с антибиотиците, има по-малка вероятност да се развие диария, отколкото при тези, които са приемали антибиотик и плацебо. Има данни и доказателства, че ако едновременно с антибиотика назначим пробиотик, това ще предпази от възникване на диария. Проблемът винаги е съществувал, спомняме си, че преди години заедно с антибиотиците задължително се назначаваха някакви витамини, кисело мляко. Днес има доказателства каква работа са вършели. Днес има голямо разнообразие от синтетични пробиотици и продукти, които биха могли едновременно да се назначават с антибиотиците, така че човек да се предпази от възникването на този чест страничен ефект от приложението им.

Все още няма твърди доказателства, но практиката сочи, че от пробиотиците наистина има полза и чисто субективно хората са доволни от приема на тези медикаменти. Много важно е да са качествено направени, да съдържат наистина живи организми. Второ, технологично производителят да е осигурил среда, в която те да запазят жизнеспособността си. Едно от условията например за някои от пробиотиците е да се съхраняват на хладно. Трябва да четем какво е посочил производителят в листовката. Освен това, за да вършат работа, като количество микроорганизмите трябва да бъдат достатъчно, за да могат да създадат собствена колония вътре в червото.
         Диарията свързана с прием на антибиотици е само част от тъмната страна на тези лекарства. Антибиотиците могат да предизвикат още странични ефекти – например различна по степен алергични реакции дори алергичен шок, промяна на влагалищната флора при жените и гъбични инфекции, чувствителност на кожата към слънце, увреждане на бъбреците и на слуховия нерв, затова е изключително важно хората да не прибягват към самолечение, като сами си „предписват” антибиотици. Само лекаря е този, който има достатъчно знания и опит и може за да прецени кога да се използва антибиотик.

Д-р Марин Мухтаров

Гастроентеролог

МБАЛ „Кърджали”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини