Д-р Мухтаров:Антибиотиците имат и тъмна страна,внимание!

Д-р Мухтаров

Антибиотиците са чудесни лекарства, на тях много хора дължат живота си. Разбира се, антибиотиците освен добрите си качества имат и тъмна страна и не винаги тяхното приложение води единствено до добри резултати. Като всяко лекарство те имат и доста странични ефекти. И тъй като антибиотиците са насочени срещу живи организми, както личи от името им, те унищожават както вредните, така и нужните бактерии. В цялото тяло на човека има бактерии, всички повърхности са покрити с бактерии, те са навсякъде около нас.

Големи колонии от бактерии виреят и в чревния ни тракт. И те са като в екшън, в две големи групи - на добрите и на лошите. Антибиотиците обаче, особено широкоспектърните, унищожават не само лошите, но и добрите бактерии, които имат отношение към здравето на човека. Така при определени обстоятелства при приложение на антибиотиците съотношението между бактериите в нормалната ни чревна флора може да се промени, да се унищожат добрите или пък да се разрастват прекалено колонии, чието място не е там. Те могат да предизвикат сериозни проблеми, включително и застрашаващи живота. Разбира се, това са редки състояния, но трябва да се имат предвид.

Сред най-честите странични ефекти на антибиотиците, особено при по-продължително приложение, е предизвикването на т.нар. асоциирана с приложение на антибиотици диария. Всеки трети или четвърти човек, който приема антибиотик, може да получи такава диария. Тя може и да няма връзка с общото здравословно състояние. Възможно е един, общо взето, здрав млад човек, който има ангина или абсцес на зъб, но по принцип е в добро общо състояние и няма придружаващи заболявания, да получи такава диария от прием на антибиотик. Тя най-често не е тежка и се изявява към края на курса, към петия - шестия ден или пък няколко дни след прекратяването на лечението и в повечето случаи преминава от само себе си. Но има и пациенти, при които продължава и може да наруши сериозно общото им състояние, ежедневния им комфорт.

Основната причина е унищожаването на добрите бактерии, които поддържат равновесието в червото. Разрастват се лошите, които започват да преработват хранителните вещества, като отделят други, токсични вещества. Те дразнят червото, засилват чревната перисталтика и това води до възникване на диария,. Нарушава се целия храносмилателен процес, защото добрите бактерии имат отношение и към процеса на храносмилането. Добрата новина е, че фармацевтичната индустрия произвежда синтетично получени колонии от добрите бактерии наречени пробиотици. Миналата година в издание на Американската медицинска асоциация бе публикувано много голямо проучване, включващо 12 хиляди души. То установява, че при 42 на сто от хората, които са приемали пробиотици едновременно с антибиотиците, има по-малка вероятност да се развие диария, отколкото при тези, които са приемали антибиотик и плацебо. Има данни и доказателства, че ако едновременно с антибиотика назначим пробиотик, това ще предпази от възникване на диария. Проблемът винаги е съществувал, спомняме си, че преди години заедно с антибиотиците задължително се назначаваха някакви витамини, кисело мляко. Днес има доказателства каква работа са вършели. Днес има голямо разнообразие от синтетични пробиотици и продукти, които биха могли едновременно да се назначават с антибиотиците, така че човек да се предпази от възникването на този чест страничен ефект от приложението им.

Все още няма твърди доказателства, но практиката сочи, че от пробиотиците наистина има полза и чисто субективно хората са доволни от приема на тези медикаменти. Много важно е да са качествено направени, да съдържат наистина живи организми. Второ, технологично производителят да е осигурил среда, в която те да запазят жизнеспособността си. Едно от условията например за някои от пробиотиците е да се съхраняват на хладно. Трябва да четем какво е посочил производителят в листовката. Освен това, за да вършат работа, като количество микроорганизмите трябва да бъдат достатъчно, за да могат да създадат собствена колония вътре в червото.
         Диарията свързана с прием на антибиотици е само част от тъмната страна на тези лекарства. Антибиотиците могат да предизвикат още странични ефекти – например различна по степен алергични реакции дори алергичен шок, промяна на влагалищната флора при жените и гъбични инфекции, чувствителност на кожата към слънце, увреждане на бъбреците и на слуховия нерв, затова е изключително важно хората да не прибягват към самолечение, като сами си „предписват” антибиотици. Само лекаря е този, който има достатъчно знания и опит и може за да прецени кога да се използва антибиотик.

Д-р Марин Мухтаров

Гастроентеролог

МБАЛ „Кърджали”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини