Финалът на финалите

Финалът на Шампионската лига е най-очакваният футболен мач на клубно ниво в цяла Европа, а може би и в цял свят. А за пръв път в историята на турнира във финалния двубой излизат два отбора от Германия.

Борусия Дортмунд – Байерн, 21:45 часа


След като Испания, Италия и Англия имаха своите финали в най-престижния и комерсиален турнир в света, дойде ред и на Бундеслигата да покаже на света своята сила. А когато говорим за мач между два отбора, които са печелили турнира, очакванията за качеството се повишават още по-драстично.

Каквото и да кажем за „Байерн” през настоящия сезон, все ще е малко. От четири години насам това е трети финал за баварците в турнира. Само този факт показва колко напред с материала е германският шампион. „Байерн” реално прегази всичко живо в тазгодишното издание на Шампионската лига, като особено впечатляващо беше представянето срещу считания за символ на футбола в последните поне пет-шест години тим на „Барселона”. А за „Дортмунд” има още едно лошо предзнаменование преди финала, освен старата поговорка, че „три пъти е за щастие” – „Байерн” има само една загуба като гост през целия сезон във всички турнири и тя беше срещу БАТЕ Борисов в груповата фаза.

„Борусия” безспорно е приятната изненада в Шампионската лига. Всъщност допреди загубата с 0:2 в Мадрид от „Реал” жълто-черните нямаха загуба в тазгодишното издание на състезанието. Смело може да се каже, че в момента „Дортмунд” практикува най-агресивния футбол от гледна точка на бързина на играта с топка в крака – жълто-черните буквално станаха синоним на футболен блицкриг. В предни позиции четворката Роберт Левандовски, Марио Гьотце, Марко Ройс и Якуб Блачиковски е способна да направи черен живота на всяка защита.

Като преки двубои в исторически план „Байерн” има доста голямо превъзходство. В последните десет мача обаче „Дортмунд” записа нечувана за някой германски тим серия срещу баварците – пет поредни победи. Последните четири мача са вече по-успешни за „Байерн”, които нямат загуба в тях – две победи и две равенства, но определено „Дортмунд” е много неудобен като стил на игра отбора за баварците. 

По отношение на съставите проблемите са при „Борусия”. Марио Гьотце пропуска финала заради недоизлекувано подколянно сухожилие, а Лукаш Пишчек има болки в бедрото, но е готов за игра и ще се оперира след края на сезона. Именно Пишчек е човекът, който при традиционни състави би трябвало да играе срещу Франк Рибери. Друг интересен персонален двубой ще е този между Данте и Роберт Левандовски – откакто е в състава на „Байерн”, Данте играе много успешно срещу полската звезда на жълто-черните.

Средните ставки дават категорично предимство на „Байерн” – 1.75, при 4.75 за „Дортмунд” и 4.10 за равенство. Букмейкърите очакват и мач с повечко голове – 1.72 за оувър над 2.5 гола.

Прогноза: 2, гол-гол

Краен победител: Байерн

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини