Сезгин Мюмюн:Парламентът да изпълни Декларацията срещу Възродителния процес

Сезгин Мюмюн

В писмо до председателите на парламентарни групи в 42-то Народно събрание лидерът на правозащитната федерация Сезгин Мюмюн настоява да бъдат изпълнени до край ангажиментите поети от предишния парламент с Декларацията осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани.Привеждаме целия текст на писмото: 

                                                                                                  До Председателя  на ПП ДПС

                                                                                 г-н Лютви Местан

                                                                                  с копие     До ПП ГЕРБ

                                                                                  г-н Бойко Борисов

                                                                                  с копие     До ПП БСП

                                                                                      г-н Сергей Станишев

                                                                                 с копие      До  ПП АТАКА

                                                                                 г-н Волен Сидеров

ПИСМО

от Сезгин Мюмюн Председател на „Федерация справедливост –България”

    Уважаеми г-н Председател,

    Като гражданска организация, занимаваща се с проблемите на българските граждани от турски произход, „Федерация справедливост – България”  Ви  предлага няколко наболели въпроса,  които никой до момента не засяга, защото са особено спорни и взривоопасни. Надяваме се, чрез провежданите  от ДПС политики и при даване на подкрепа от страна на ПП ДПС към правителството на г-н Орешарски, да заявите своите ясни позиции  и да прокарате  следните особено важни за нас искания :

   Първо:

В съответствие с  приетата от Народното събрание на 11 Януари 2012 г. „Декларация , осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани”, на основание т. 3 (точка трета) от Декларацията, настояваме компетентните за това институции да приключат процедурите по Дело № II – 048/ 1999 г. по описа на  СОВП , което в пълно противоречие с принципите и нормите на правото на Република България, Европейското и на Международното право. То  „се разследва“  вече повече от двадесет години. Всичко това, се отразява изключително негативно върху правата на пострадалите лица и има характера на отказ от ефективно правосъдие. 

Второ:

Настояваме българските власти да заличат от регистрите на ГРАО всички български, руски или други имена, които бяха насилствено дадени и наложени по време на така наречения „Възродителен процес”.

 Считаме, че тези насилствено наложени имена жестоко унижават българските граждани от турски произход и мюсюлманите в Република България.

Трето:

 Настояваме за това в смесените райони на Република България да бъде официално въведено задължително за държавните и общинските училища задължително  изучаване  на турския език от децата, имащи статуса на български граждани от турски произход.

    Длъжен съм  да изкажа моята благодарност към ПП ДСБ и лично към г-н Костов, който внесе в 41 НС „Декларация , осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани” , както и към ПП ГЕРБ , защото без техните гласове, тази Декларация нямаше да бъде приета. Седемнадесет депутата от ПП ДПС не са подкрепили Декларацията, повечето  от тях са депутати и в 42 НС. От ПП БСП само трима депутати са подкрепили Декларацията.

        Като Гражданска организация „Федерация справедливост –България” счита , че не може да има коалиции в името на България, между партии които не са дали ясна оценка за минали исторически събития, в които едните са били „палачи” а другите „жертви”. Към тях се прибавя и партия, която отрича правото на съществуване на  парламентарно представена партия ДПС.

    Подкрепата за Декларациата е ясен белег за отношението на различните парламентарни групи към проблемите на турския етнос в България, апелираме за Вашия висок морал и етика при влизане в различни коалиции явни и тайни, защото  избирателите с чиито гласове сте избрани, ще са особено чувствителни , ако техния вот се подменя  и  обезценява.

София                                                                                  С уважение:

27.05.2013г.                                                                                              Сезгин Мюмюн

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини