3 °C

Сезгин Мюмюн:Парламентът да изпълни Декларацията срещу Възродителния процес

Сезгин Мюмюн

В писмо до председателите на парламентарни групи в 42-то Народно събрание лидерът на правозащитната федерация Сезгин Мюмюн настоява да бъдат изпълнени до край ангажиментите поети от предишния парламент с Декларацията осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани.Привеждаме целия текст на писмото: 

                                                                                                  До Председателя  на ПП ДПС

                                                                                 г-н Лютви Местан

                                                                                  с копие     До ПП ГЕРБ

                                                                                  г-н Бойко Борисов

                                                                                  с копие     До ПП БСП

                                                                                      г-н Сергей Станишев

                                                                                 с копие      До  ПП АТАКА

                                                                                 г-н Волен Сидеров

ПИСМО

от Сезгин Мюмюн Председател на „Федерация справедливост –България”

    Уважаеми г-н Председател,

    Като гражданска организация, занимаваща се с проблемите на българските граждани от турски произход, „Федерация справедливост – България”  Ви  предлага няколко наболели въпроса,  които никой до момента не засяга, защото са особено спорни и взривоопасни. Надяваме се, чрез провежданите  от ДПС политики и при даване на подкрепа от страна на ПП ДПС към правителството на г-н Орешарски, да заявите своите ясни позиции  и да прокарате  следните особено важни за нас искания :

   Първо:

В съответствие с  приетата от Народното събрание на 11 Януари 2012 г. „Декларация , осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани”, на основание т. 3 (точка трета) от Декларацията, настояваме компетентните за това институции да приключат процедурите по Дело № II – 048/ 1999 г. по описа на  СОВП , което в пълно противоречие с принципите и нормите на правото на Република България, Европейското и на Международното право. То  „се разследва“  вече повече от двадесет години. Всичко това, се отразява изключително негативно върху правата на пострадалите лица и има характера на отказ от ефективно правосъдие. 

Второ:

Настояваме българските власти да заличат от регистрите на ГРАО всички български, руски или други имена, които бяха насилствено дадени и наложени по време на така наречения „Възродителен процес”.

 Считаме, че тези насилствено наложени имена жестоко унижават българските граждани от турски произход и мюсюлманите в Република България.

Трето:

 Настояваме за това в смесените райони на Република България да бъде официално въведено задължително за държавните и общинските училища задължително  изучаване  на турския език от децата, имащи статуса на български граждани от турски произход.

    Длъжен съм  да изкажа моята благодарност към ПП ДСБ и лично към г-н Костов, който внесе в 41 НС „Декларация , осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани” , както и към ПП ГЕРБ , защото без техните гласове, тази Декларация нямаше да бъде приета. Седемнадесет депутата от ПП ДПС не са подкрепили Декларацията, повечето  от тях са депутати и в 42 НС. От ПП БСП само трима депутати са подкрепили Декларацията.

        Като Гражданска организация „Федерация справедливост –България” счита , че не може да има коалиции в името на България, между партии които не са дали ясна оценка за минали исторически събития, в които едните са били „палачи” а другите „жертви”. Към тях се прибавя и партия, която отрича правото на съществуване на  парламентарно представена партия ДПС.

    Подкрепата за Декларациата е ясен белег за отношението на различните парламентарни групи към проблемите на турския етнос в България, апелираме за Вашия висок морал и етика при влизане в различни коалиции явни и тайни, защото  избирателите с чиито гласове сте избрани, ще са особено чувствителни , ако техния вот се подменя  и  обезценява.

София                                                                                  С уважение:

27.05.2013г.                                                                                              Сезгин Мюмюн

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини