„Заточеници” от Пейо Яворов препоти зрелостниците в Ардино

Зрелостници в Ардино след матурата

59 зрелостници от Професионална гимназия „Хр.Смирненски” и СОУ „В.Левски” в Ардино се явиха на матурата по български език и литература. „Изпитите минаха в спокойна атмосфера и добра организация. Нямахме никакви проблеми”, заяви председателят на зрелостната комисия инж. Стефан Златев.

Зрелостниците работиха върху аргументативен текст на тема „Изгубената родина” на базата на стихотворението „Заточеници” от Пейо Яворов. Три часа след началото на матурата първите абитуриенти започнаха да излизат от сградата на Професионалната гимназия. Сред тях бе и отличничката от СОУ „В.Левски” Бурчин Халилова.

„Темата върху стихотворението „Заточеници” от Пейо Яворов беше приятна за писане, въпреки че я изучавахме в 11-ти клас. С теста по български горе-долу се справих, имаше непознати неща, но попълних отговорите. Надявам се резултатите да бъдат добри и да зарадват всички мои връстници”, заяви абитуриентката, докато изчакваше в двора на училището съучениците си да излезнат. Бурчин мисли да продължи образованието си в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София.

„От теста по български език съм доволен, но темата по литература много пме препоти. Исках да се падне Иван Вазов или Христо Смирненски”, каза Севги Зеки от Професионалната гимназия. Той очаква добра оценка от работата си.

Една от последните, които излезе от сградата бе отличничката от СОУ „В.Левски” Мария Красимирова. Тя сподели, че в последния час от определените 4 е успяла да се мотивира и да отговори на всички въпроси. „Очаквам резултатите да бъдат благоприятни за всички зрелостници. Пожелавам им успех, нека всеки да влезе в желания от него университет”, допълни Мария.

Сред ардинските зрелостници бе и 42-годишният Митко Йорданов от Джебел, който учи задочно в Професионланата гимназия. „Всичко си написах. Оценката много не ме вълнува, важното е да взема дипломата”, казва Митко. Той препоръчва на младите да се учат навреме.. В свободното си време да спортуват, да четат книги, да развиват ума си. „Колкото по-късно – толкова по-трудно”, допълва той.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини