Глобиха Лютви Местан 2 бона заради агитация на турски език

Областният управител на Сливен Марин Кавръков е издал наказателно постановление, с което налага глоба в размер на 2000 лева на председателя на ДПС Лютви Местан , заради предизборна агитация на турски език.

Това съобщи днес на пресконференция самият Кавръков, цитиран от БТА. Наказателното постановление е от 17 май и е въз основа на издаден акт за административно нарушение от Районната избирателна комисия в Сливен. Нарушението е извършено в котленското село Ябланово по време на събора "Герлово пее и разказва" на 5 май. С това е нарушена норма по член 133, алинея 2 от Избирателния кодекс, която гласи, че предизборната кампания се води на български език. Според Кавръков деянието е с висока степен на обществена опасност и заради това е наложена максималната глоба. По думите на областния управител Местан не е обикновен партиен функционер, той е народен представител и този закон е бил гласуван в негово присъствие. Кавръков отбеляза, че досега няма случай на глобяване на председател на партия, защото хората, които е трябвало да го направят, са се съобразявали с политическата конюнктура. Той бе категоричен, че изпълнява закона.

Областният управител е постановил глоба от общо 3000 лева и за кмета на селото Джемал Чобан, който е глобен с 2000 лева за агитация на турски език и с 1000 лева, защото е използвал безплатно за целите на предизборната кампания на ДПС публичен ресурс. Съборът е бил финансиран от община Котел като част от културния календар на общината. Наказателните постановления могат да се обжалват в седемдневен срок пред Районния съд в Котел.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини