Багдасаров:Приоритет ми е официалния език, в селата преподават на турски

Милко Багдасаров

Коалиция за България и ДПС запазват различия по отношение на изучаването на майчиния език, въпреки очакваното партньорство в програмното правителство, стана ясно от брифинг на избрания за народен представител Милко Багдасаров. Той каза, че основен негов приоритет като депутат ще бъде създаването на нормативна база за повдигане на нивото на изучаване на официалния български език. Багдасаров е на мнение, че искането на ДПС, майчин език да се изучава от 1 клас задължително е нереалистично. Децата ще се объркат, ако учат две азбуки още в първи клас смята Багдасаров. Той твърди,че липсва интерес към обучението по майчин език. При него в СОУ”П.Р.Славейков” от петима учители по турски не е останал нито един, защото няма интерес.

Имаме консенсус с ДПС, че майчиния език трябва да се изучава като задължително избираем, но трябва да се прецени възрастта,каза депутатът.

Багдасаров каза, че ще се търсят сериозни резултати тъй като са тревожни познанията върху официалния език в региона. Учители по селата масово преподават на турски по природоматематическите дисциплини, защото децата не разбират български.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини